Image default

Mégis lesz nyugdíjemelés? Erre utalhatott a miniszter

A Miniszterelnökséget vezető minisztert az esetleges idei béremelésekről vagy nyugdíjemelésről kérdezték a Kormányinfón.

Gulyás Gergely konkrétumot nem mondott, de utalt arra, hogy a nyugdíjak ügyében kötelezettségük van és az “infláció a tervezettnél valamivel magasabban alakult”. További részleteket ezzel kapcsolatban nem árult el.

Ahogy arról a Nyugdíjasbaráton is beszámoltunk, 3,5 százalékos nyugdíjemelésre számít a kormánytól a Nyugdíjas Parlament. A szervezet elnöke az ATV-ben elmondta:

egy átlagos nyugdíj esetében ez havonta hétezer forint körüli pluszt jelentene az időseknek.

Karácsony Mihály úgy fogalmazott, hogy az ilyen őszi emeléskor a január és augusztus közötti áremelkedést szokták nézni. Ennek alapján szerinte 18,5 százalékos éves inflációval számolhatnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban közölte, hogy amennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint – novemberben lehet nyugdíjkorrekció.

Nyugdíjprémiumra viszont idén biztosan nem számíthatnak a nyugdíjasok, mivel ennek feltétele, hogy legalább 3,5 százalékos legyen a tárgyévi GDP-növekedés. A bővülés azonban a legoptimistább kormányzati prognózisok szerint is legfeljebb 1,5 százalékos lehet 2023-ban.

Infostart nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Kiderült, miért vettek mintát a Széchényi család egyik tagjának csontjából

nyugdijaseszti

Saját kollégájuk életét mentették meg a fináncok

nyugdijaspeti

Hatalmas siker a Semmelweis című film

nyugdijaspeti