Image default

5 külföldi sorozat, amit biztosan láttál a tévében

A magyar televízió is műsorra tűzte azokat a nyugati sorozatokat, amik külföldön sikert arattak. Igaz hozzánk több éves csúszással jutott el, de heti rendszerességgel vetítették őket. Most kikerestünk 5 olyan sorozatot, melyek hosszú időre lekötöttek bennünket kedd vagy péntek esténként. 

Az Onedin család

A sorozat Liverpoolban és a tengeren játszódik, a feltörekvő Onedin család történetét meséli el, mintegy negyedszázadot felölelve, középpontban a Peter Gilmore által megszemélyesített James Onedinnel, aki kereskedelmi hajózási társaságot épít fel bátyja, a boltos Robert és húga, Elizabeth segítségével. Jövője megalapozása érdekében feleségül vesz egy nála idősebb nőt Anne Webstert, hogy annak apjától megszerezze a Charlotte Rhodes nevű hajót. Bár eleinte mindkettőjüket csak az üzleti előnyök érdeklik, idővel megtanulják tisztelni egymást, végül egymásba szeretnek. Anne azonban belehal a szülésbe.

A brit sorozat első epizódját Magyarországon 1979. január 2-án, kedden este 8 órától mutatták be. Az első évadot, mintegy 6.5 millió magyar látta.

 

Sógun

A XVII. század elején egy angol vitorlás hajótörést szenved Japán partjainál. John Blackthorne, a hajó navigátora a csodával határos módon megmenekül. Az ismeretlen világban bizalmatlanul fogadják az idegent – úgy tűnik, ha a tenger nem végzett vele, megteszik majd a japánok. Blackthorne szemtanúja lesz, amint az ország egyik leghatalmasabb embere, Toranaga kíméletlenül végez egyik ellenfelével.

Az idegen egy hatalmi harc közepébe csöppen: Toranaga és Ishido a megkérdőjelezhetetlen hatalmat jelentő Shogun címért harcolnak. Blackthorne életét megkímélik, és a férfi a japán kultúra befogadásával, tiszteletével fejezi ki háláját. Néhány év alatt megtanulja a nyelvet és a szokásokat, végül ő lesz az első Gai-jin, (idegen) szamuráj! A hatalmi harc azonban még mindig dúl, és Blackthorne a két front közé kerül…

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn

Klinika

Ki ne emlékezne Brinkmann professzorra és jóképű fiára, Udo Brinkmannra? Férfi olvasóinkban a fiatal Christa nővért alakító Gaby Dohm hagyhatott nyomot. A klinika, a Kórház a város szélén (Nemocnice na kraji města) című sikeres csehszlovák sorozatra adott német válasz volt.

A Német Szövetségi Köztársaságban a ZDF tűzte műsorra az epizódjait 1985 októbere és 1989 márciusa között, ősztől tavaszig, heti 2-3 estén. Magyarországon 1988-ban került képernyőre a 70 részes sorozat.

Sandokan

A történet szerint Sandokan a 18. században élt maláj kalóz. Szerelme Lady Marianna Guillonk. Sandokan maláj hercegnek született, de miután az angolok megfosztották vagyonától, kalóz lett. Sandokan Mompracem uralkodója (a sziget létező terület, Kuraman néven Malajzia része), amíg az angolok el nem foglalják a szigetet. Legádázabb ellensége James Brooke, az angol származású „fehér rádzsa”. Brooke valós személy volt, akit a valóságban is fehér rádzsának becéztek.

Kabir Bedi, Sandokan szerepében

Története először egy 1883-ban kiadott könyvben jelent meg, aminek Emilio Salgari volt az írója. Salgari egy tizenegy könyvből álló sorozatot írt Sandokanról. Az 1960-as években olasz filmsorozatot készítettek Sandokanról, majd az 1970-es években nagy sikerű tévésorozat is készült róla, Kabir Bedi főszereplésével.

Kalandjai során az álruhák és a cselek nagymestere, vértestvére és jó barátja, Yanez de Gomera segíti. A sorozat visszatérő szereplője Tremal Naik bengáli vadász, aki a thug szekta ellen harcol, valamint Kammammuri, aki eredetileg Tremal Naik szolgája.

5 legjobb csehszlovák sorozat, amit mindenki látott

Kabir Bedi 1984-ben Magyarorzágra is eljött, a Skála parkolójában mintegy tízezer ember volt rá kíváncsi. A maláj tigris egy órán át bírta elviselni a tömeget, utána egy tűzlépcsőn menekítették ki:

Dallas

A Dallas 1978-ban indult, eredetileg egy ötrészes minisorozatként az amerikai CBS-en. A helyszín a Texas állambeli Dallas, egy dúsgazdag olajmágnás família, a Ewingok családi birtoka, Southfork. Southfork hatalmas családi birtok, amelyen a Ewing-család külön mezőgazdasági tevékenységet is folytat. Befolyásuk és vagyonuk akkora, hogy valóságos magánállamot alkotnak Southfork területén saját törvényekkel és hagyományokkal.

Magyarországon 1990. december 28. és 1997. október 24. között a Magyar Televízió vetítette pénteken esténként a Panoráma előtt. Később az RTL Klub sugározta, és az M1 tévécsatornák ismételték a szériát, bár a teljes sorozatot egyik tévéadó sem adta újra végig. 2008. szeptember 1-jétől a kereskedelmi Story TV csatorna ismételte az egész szappanoperát. A sorozatot Magyarországon pont akkor kezdték vetíteni, amikor Amerikában már majdnem befejeződött; ennek okaként a rendszerváltást lehet megnevezni. A sorozat kezdete óta eltelt évtized alatt viszont semmi olyan lényeges életviteli változás nem történt, ami miatt a sorozat elavulttá, netán érthetetlenné vált volna, így itthon is nagy népszerűségre tett szert.

Cikksorozatunkban korábban mutattunk 5 magyar TV bemondót, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn, illetve előszedtük az 5 legjobb csehszlovák sorozatot, amit mindenki látott.

Nyugdíjasbarát

 

 

hírek ebből a rovatból

Ezek a leggyakoribb hibák, amiket elkövetünk az almáspite sütésekor

nyugdijaspeti

Latabár-vígjátékok is lesznek klasszikus filmmaratonon

nyugdijaspeti

Nem fog drágulni idén a karácsonyi hal ára – ennyibe fog kerülni

nyugdijaspeti