Image default

Íme a 10 legegészségesebb téli zöldség!

A Mecsekerdő összegyűjtötte a -szerintük- 10 legegészségesebb téli zöldséget. Mutatjuk, hogy miket tettek a kosarukba.

Azért, hogy bírd a hűvös túrákat a Mecsekben télen se felejts el elegendő zöldséget és gyümölcsöt enni! Íme néhány zöldség, amit ilyenkor érdemes fogyasztani!

  • Csicsóka: nagyszerű prebiotikumforrás.
  • Brokkoli: magas rosttartalmú zöldségféle.
  • Kelkáposzta: antioxidánsokban gazdag, illetve kiváló forrása az A-, a C-, a K- és a B-vitaminoknak.
  • Kelbimbó: Tele van antioxidánsokkal, rostokkal, illetve gazdag káliumban, kalciumban, folsavban, C- és K-vitaminban.
  • Karfiol: magas az esszenciális vitamintartalma, karotinoidokban, rostokban, oldható cukrokban és ásványi anyagokban gazdag.
  • Endívia: rostokban, C-, A- és K-vitaminokban, kalciumban és vasban gazdag.
  • Káposzta: ásványi anyagokban gazdag, valamint magas a rosttartalma is.
  • Cékla: az egyik legjobb nitrátforrás, emellett pedig kiváló rost-, folsav-, mangán-, kálium, vas és C-vitamin-forrás.
  • Sárgarépa: A-vitamin bomba, támogathatja a bőr és a szem egészségét.
  • Édeskömény: gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, vírus- és görcsoldó hatású.

A fagyasztott zöldség életmentő lehet

Ahelyett, hogy minden nap el kellene mennie a piacra vagy a zöldségeshez, egyszerűen benyúlsz a fagyasztóba és kiveszed, ami éppen kéznél van. Így rövid időn belül ízletes és tápláló zöldségek kerülhetnek az asztalra. Bár semmi sem hasonlítható össze a frissen termesztett zöldségek ízével és állagával, de ha otthon te fagyasztod le, akkor sokkal jobbak lehetnek, mint bármi, amit az üzletek mirelit részén találsz. Ezeken  túlmenően nyugodt lehetsz, mert egyrészt tudod, hogy honnan származik az élelmiszered, másrészt azt is tudod, hogy megfelelően hőkezelted. EBBEN A CIKKÜNKBEN foglaltuk össze a legfontosabb lépéseket.

A blansírozott zöldség a fagyasztóban 8-12 hónapig is eltartható. Megveheted kedvenceid, amikor szezonban vannak és olcsóbban kaphatók és lefagyaszthatod. Így az év bármely szakában felhasználhatod szinte friss zöldségként. Azok számára, akik szeretik a zöldséget, a blansírozás olyan főzési technika lehet, amelyet érdemes elsajátítani.

Mecsekerdő Fb – Nyugdíjasbarát 

Mielőtt lefagyasztod a zöldségeket, ezt a lépést ne hagyd ki

hírek ebből a rovatból

Rákosi Gyula, a Ferencváros legendája 85 éves

nyugdijaspeti

Te tudtad ezeket a Tenkes kapitányáról? 60 éves az első magyar sorozat

nyugdijaspeti

Most először látogathatók nyitvatartási időben az Európai Örökség részének számító felvidéki gótikus templomok

nyugdijaspeti