Image default

Már látogatható a Barabás kiállítás – 70 felett ingyenes!

A 19. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakjának életművét idézi meg Barabás Miklós – A rajz mestere címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása. Az esemény a 70 éven felülieknek ingyenes.

125 éve halt meg Barabás Miklós, az évforduló alkalmából ezért az MNG, 125 művet mutat be legújabb időszaki tárlatán. Néhány ismert festmény mellett elsősorban olyan rajzokat és akvarelleket, amelyekkel korábban még nem találkozhatott a közönség – tájékoztatta az MTI-t pénteken a Nemzeti Galéria.

A válogatás átfogja a teljes grafikai életművet, így a korai munkák mellett láthatók Barabás itáliai képei (köztük a Velence alkonyatkor című remekmű). Az 1840-es években a pályafutása csúcsára érő művész akvarelljei, a korabeli fürdőéletet bemutató grafikái, litografált arcképeinek sorozata, valamint néhány késői alkotás is.

Ki volt tulajdonképpen Barabás?

Barabás Miklós (1810-1898) a 19. század első felében kialakuló nemzeti festészet egyik legfőbb képviselője. Munkássága szinte az egész századra kiterjedt, de elsősorban a reformkori Pesten bontakozott ki. Festőként kortársairól készült több ezer portréjával vált ismertté, emellett zsánerképeivel is nagy sikereket aratott .

Első bál – Barabás Miklós

Grafikusként, rajzolóként pályafutása jóval sokrétűbbnek mutatja Barabást. Ifjúkori utazásainak nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő jelentőségű akvarelljeit követően szinte minden műfajban készített rajzokat és vízfestményeket. A sokszorosítás akkor újnak számító műfajában, a litográfiában is maradandót alkotott. Az 1840-1850-es években kortársairól készített kőrajzai arcképcsarnokként elevenítik fel a reformkor politikai és kulturális közéletét.

Az egész életpályáját bemutatják

A kiállítás tematikus és részben kronologikus egységeken keresztül kíséri végig Barabás életpályát a gyermek- és fiatalkori rajzi próbálkozásoktól kezdve az öregkori vízfestményekig.

A közlemény kiemeli Barabás 1834-1835 közötti itáliai tanulmányútját, melynek során az akvarellfestészet jeles képviselőjétől, William Leighton Leitch skót festőtől elsajátította azt a technikát, amelyet aztán egész művészi pályafutása során alkalmazni tudott.

Róma a Ponte Rottónál – Barabás Miklós

Barabás könnyed, virtuóz tájképeket készített nemcsak itáliai, hanem magyar tájakról is, amelyek szintén megjelennek a kiállításban. A Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményéből összevetésképpen a skót művész és más angol akvarellezők munkái láthatók.

Barabás Miklós a reformkorban a nemzeti festészet kibontakozásának első számú képviselője volt. A kiállítás nagy egységet szentel a festő portréművészetének. Változatos technikákkal örökítette meg a közélet legfontosabb szereplőit, irodalmárokat, művészeket, politikusokat, a közönség kedvenceinek számító színészeket, muzsikusokat. Ebben a szekcióban látható a Petőfiről készült kevés egykorú arckép egyike.

A korszak eseményeinek krónikása volt

Mint a szervezők kiemelik, Barabás korabeli divatrajzai, sajtóillusztrációi, karikatúrái és csoportos életképei is műfajteremtőnek tekinthetők. A korszak nagy eseményeinek krónikása volt, a mindennapi élet történésein kívül olyan történelmi eseményekről is tudósított, mint a Lánchíd alapkőletétele, majd az építkezés maga vált pesti látképeinek főszereplőjévé.

Külön tematikus egység foglalkozik pesti vedutáival, amelyek mellett a Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményéből Rudolf von Alt által ugyanabban az időszakban készített pesti látképek is láthatók.

A Barabás Miklós alkotásai mellett korabeli osztrák, német és angol művészek munkáit is felvonultató kiállítás 2024. január 14-ig látogatható a Nemzeti Galériában.

Jegyárak a kiállításra

-Az időszaki kiállítás, ugyanúgy, mint az állandókra, 70 éven felülieknek ingyenes.

-50% kedvezmény minden kiállításra (a jegymester.hu/ligetplusz.hu oldalán megfelel a “kedvezményes” kategóriának) az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak állampolgárai, akik
– életkora 6-26 év illetve 62-70 év között van (6 éves kor alatt, ill. 70 éves kor felett díjtalan belépő igényelhető);
a legalább 40 év szolgálati idővel öregségi nyugdíjban részesülő nők 62 éves kor alatt is (2017. okt. 1-től) a NYUFIG által az előző évi és folyó évre szóló ellátásokról megküldött éves összesítő (illetve az első évben a juttatásról szóló határozat) bemutatásával, személyi igazolvánnyal együtt; így a kedvezményes belépő 2.100 forintba kerül.

MTI – Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Egészestés koncertfilmmel zárja jubileumi évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar – nálunk is megnézheted!

nyugdijaspeti

65 év után vitte vissza a könyvtárba Orwell 1984 című könyvét

nyugdijaspeti

Fantasztikusan néz ki belülről az ország legszebb fényvillamosa

nyugdijaspeti