Image default

Megszakad a szív: A demens nagymama mindennap rácsodálkozik az unokáira

Josie Huntnak két gyönyörű unokája van: a hároméves Marli és a kis Lottie, aki három hónapos. Viszont a 65 éves nagymama szinte minden nap elfelejti, hogy ők léteznek. Korszakov-szindrómája van – a demencia alkohol okozta formája, amely megfosztja rövid távú memóriájától.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes alkalommal, amikor az unokáit meglátja, “először” jön rá, hogy ő nagymama. Josie lánya, a 35 éves Jade Mead azt mondja, hogy amikor találkoznak, az anyja mindig felrója neki:

“Jade, nem is mondtad, hogy vannak gyerekeid”.

A meglepetés ellenére a demens Josie sosem bosszankodik, és imádja úgy ölelgetni a kicsiket, mintha most találkoznának először. Josie arra sem emlékszik, hogy Jade húgának, a 41 éves Hayley Huntnak is van egy kisbabája – mondta Jade.

A kétgyermekes anyuka azt mondja: “Ez egy furcsa eset, mivel még mindig megvan az összes hosszú távú memóriája. Keserédes pillanat, amikor meglátja a gyerekeket”.

Az alkohol által lett demens

Josie-nál a demencia e formája azután alakult ki, hogy 2020 februárjában egy gyomorműtétet követően alkoholt fogyasztott, mondta Jade. Állapota gyorsan romlott, és 2020 októberében Korsakov-szindrómát diagnosztizáltak nála.

A nő szerint ez a gyomorműtétből ered, az egészsége onnantól kezdve kezdett el romlani. “Alkoholt ivott, amiről nem tudtunk, pedig nem szabadna ilyet tenni”.

Úgy vélik, hogy az alkoholfogyasztás miatt nem jutott elegendő tápanyag az agyába, ami agykárosodást és memóriavesztést okozott. A család szerint a nagymama nagyon gyorsan leépült.

A legfájdalmasabb rész, amikor a hároméves unoka értetlenül áll a helyzet előtt, de az anyja csak azt mondja neki, hogy “a nagyi elfelejti”…

A Korszakov-szindróma főbb tünetei

A Korszakov-szindróma lassan, fokozatosan alakul ki. A megjegyző emlékezés súlyos károsodása, az előidéző esemény előtt megtörtént dolgok elfelejtése (retrográd amnézia), az előidéző esemény után történtek megjegyzésének képtelensége (anterográd amnézia), a tér- és időbeli tájékozódási képesség hiánya (dezorientáció), kóros meseszövés (konfabuláció) jellemzi.

 

Sun nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Csalók élnek vissza Endrei Judit nevével!

nyugdijaspeti

Szívbetegeknek készítették ezt a csodálatos túraútvonalat

nyugdijaspeti

Felhőszakadás, jégeső, vihar – ez vár ránk szerdán

nyugdijaspeti