Image default

Mát megtekinthető a 96 éves kékfestő művész kiállítása

Megnyílt Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életmű-kiállítása a Pesti Vigadóban, a tárlat április 28-ig látogatható.

A tárlat a 96 éves nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja munkásságát a családi hagyományt megalapozó kecskeméti dédapától a legfiatalabb generációig mutatja be. Ez áll az MMA közleményében.

A kiállítás megnyitóján Turi Attila, az MMA elnöke úgy fogalmazott, hogy a kékfestő mesterség a Kovács családban nemzedékről nemzedékre hagyományozódott. Ez máig példát mutat arra, hogy az apáról fiúra szálló mesterség művészévé lehet válni, és a szorgalmas munkából tisztességesen meg lehet élni.

Kiemelte, hogy az UNESCO által a szellemi, kulturális örökség listájára felvett kékfestő mesterek közül kiemelkedik Kovács Miklós műhelye. Berendezésével és formakészletével nem csupán a magyarországi, de az európai ipartörténet ritkaságai közé tartozik.

Csonka-Takács Eszter néprajzkutató elmondta, hogy a kékfestő mester új gépeket hozott létre. A kékfestő anyagon különféle színek alkalmazását célzó kísérleteket is végzett.

Kovács Miklós bevonta a családját is a mesterségbe, mert tudja, hogy a következő generációk kezében van a jövő tudása. A tárlaton különleges a kiállítótér közepén található kékfestő útvonal, amely arra a jellegzetes műhelyképre utal, ahol mindig szárítják, festik, vagy éppen mintázzák az anyagokat.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Krausz Ferenc útja Mórról Stockholmig – exkluzív interjú az M5-ön

nyugdijaspeti

“Csapataink harcban állnak” – Nemzeti gyásznap

nyugdijaspeti

Két legendás villamost újítanak fel

nyugdijaspeti