Image default

Kiderült lesz-e harmincezres bankjegy a pénztárcádban

A magas infláció mellett adja magát a kérdés: mikor romlik annyit a pénzünk, hogy az ötforintos távozik, és egy nagyobb címlet viszont megjelenik. Erre a kérdésre kereste a választ az Index, így a magyar Nemzeti Bankhoz fordultak. Az MNB pontos választ adott az 5 forintos és a 30 ezressel kapcsolatban is.

Az 5 forintos érmét 1992-ben, azaz 31 évvel ezelőtt vezették be, azóta többször is felmerült, hogy kivonják a forgalomból. Azonban az ötforintos egy igazi túlélő. A jegybank adatai szerint az elmúlt években az 5 forintosok aránya a forgalomban lévő érmék összetételében nem változott, több mint egy évtizede stabilan 33 százalék körüli. 2021. szeptemberében 730 millió ilyen érme volt forgalomban, ez az összes érmének a 33,29%-a

AZ 5 FORINTOSOK BEVONÁSA NINCS NAPIRENDEN

– szögezte le az Index kérdéseire az MNB, hozzátéve, hogy az 5 forintosok aktívan részt vesznek a készpénzforgalomban és nem figyelhető meg az 1 és 2 forintosok bevonása előtt tapasztalt nagyarányú forgalomból történő kicsapódás, ezért sem indokolt a bevonása.

Matolcsy György jegybankelnök egy parlamenti válaszában ezt írta: „764 millió darab 5 forintos érme van forgalomban, így egy bevonásról szóló döntés esetén 50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonnányi érmét kellene kezelnie a jegybanknak, a hitelintézeteknek, a postának és készpénzlogisztikai szolgáltató cégeknek, amely jelentős költségteherrel járna”.

Így dönt a pénzcímletekről az MNB

Az MNB a forintbankjegyek és -érmék címletstruktúrájának kialakításában és fenntartásában kulcsszerepet játszik. A döntések meghozatala előtt széles körű mérlegelés és hatásvizsgálat történik, mivel a fizetőeszközök címletstruktúrájának megváltoztatása hosszú távú, a lakosság nagy rétegeit érintő, magas társadalmi és privát költségekkel jár. Egy új címlet bevezetésének költségei az alapanyagköltségen kívül magában foglalják a tervezés, fejlesztés és a tesztelés költségeit is. Az új érmék bevezetésének költség-haszon elemzéséről bővebben az MNB honlapján olvashatunk, ahol a 200 forintos példáján keresztül mutatják ezt be.

ÚJ BANKJEGY- VAGY ÉRMECÍMLETEK BEVEZETÉSE NINCS NAPIRENDEN

– felelte a jegybank az Index kérdésére, hogy vannak-e konkrét tervek 30 ezer forintos vagy egyéb más bankjegy bevezetésére a közeljövőben. Nem érkeznek egyhamar nagyobb címletek, ugyanis a jegybank hatályos készpénzes stratégiájában a jelenlegi címletstruktúra megtartásáról döntött a Monetáris Tanács.

Index nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Egész Európában egyedülálló a magyar idősek biztonságát támogató Gondosóra program

nyugdijaspeti

Nyugdíjkorrekció lesz, prémium viszont nem – szeptember végén döntenek a mértékéről

nyugdijaspeti

Így lesznek nyitva a budapesti piacok december 18-tól 24-ig

nyugdijaspeti