Image default

Öregedést gátló gyógynövények – Hogyan tudjuk lassítani az öregedést?

Számos növény van, amelyek segítik késleltetni az emberi szervezet öregedését. Az azonban tény, hogy a helyes életmód, a táplálkozás és a sok mozgás sokkal jobban karban tartja a testet, mintha önpusztító életmód és egészségtelen táplálkozás mellett néha öregedést gátló gyógynövényeket használunk – csak úgy alibi gyanánt.

Fel lehetne sorolni sok mindent, ám kiemelnénk, hogy egyre kevesebben fogyasztanak nyersen zöldséget és gyümölcsöt. A feldolgozott változatok lehet, hogy finomabbak, de az igazi a friss és a nyers. És akkor jöjjenek (lehetőleg a helyes életmód mellé) az öregedést gátló gyógynövények.

A legjobbak:

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) javítja az agy vérellátását, tehát ez a növény főleg a szellemi frissesség megmaradását támogatja. Mivel minden-mindennel összefügg, ha valaki szellemileg friss, annak jobb a közérzete, ezért fizikailag is frissebb lesz. Emellett hangulatjavító, szédülést és szorongást csillapító hatása is van.

Az ázsiai gázló (Centella asiatica) nálunk télen fagymentesen, tavasztól őszig kertben könnyen tartható növény. A friss leveleit salátába tehetjük, de szárítva teakeverékekbe használhatjuk. Sok antioxidánst tartalmaz így a szív-, és érrendszeri, valamint egyes daganatos betegségek kialakulási esélyét csökkenti.

A borsmenta (Mentha x piperita) hatásában az előzővel hasonló, csak hazánkban jóval ismertebb annál.

A fokhagyma (Allium sativum) baktérium és vírusellenes hatása mellett csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.

A fűzfa fajok (Salix sp.) kérge aszpirinszerű vegyületeket tartalmaz, melyek enyhítik az ízületi panaszokat, de segít az infarktus, vastagbél daganat kialakulását elkerülni.

A kasvirág fajok (Echinacea sp.) immunerősítő hatásuk miatt nem csak az idősebb korosztálynak ajánlottak.

A ginzeng (Panax quinquefolius) esetén már számos kutatás bizonyította, hogy általánosan jó hatású az idősödők, vagy krónikus betegségek miatt legyengült szervezetek megerősítésére.

A ligetszépe (Oenothera biennis) gamma-linolénsav tartalma az érelmeszesedés megelőzésében segít. A cukorbetegséghez kapcsolódó idegsejt károsodás kezelésében is javulás érhető el vele.

A máriatövis (Sylibum marianum) a legjobb májvédő gyógynövény, a szervezet méregtelenítésével járul hozzá a vitalitás megőrzéséhez, minden korosztály esetén.

A kamilla (Matricaria recutita) nyugtató, és a gyulladásos folyamatok gyorsabb lefolyását segítő hatása révén az ízületi fájdalmak csökkentésében segítheti az idősebbeket.

Végül a mezei zsúrlót (Equisetum arvense) érdemes kiemelni szilícium tartalma miatt, amire idősebb korban különösen nagy szükségünk van a csontok, erek és a bőr viszonylag jó állapotának megőrzése miatt.

Ezek a legjobb tippek az egészséges ízületekért

Az ízületek épségének megőrzése és az ízületi betegségek megelőzése érdekében különösen ajánlott szem előtt tartani a mindennapok során az egészséges életmód két legfontosabb pillérét: a helyes táplálkozást és a rendszeres testmozgást. A fizikai aktivitás csökkenti a csonttömegvesztést és a kopásos megbetegedések kialakulásának esélyét, növeli az izomerőt és az ízületek mozgékonyságát, valamint javítja az egyensúlyt.

A gyógynövenyekről készült felsorolás megjelent a Herbáció magazin 54. számában.

hírek ebből a rovatból

Mindenmentes újdonsággal rukkolt elő az Aldi az ételallergiások számára

nyugdijaspeti

A nagypapa azért vett okostelefont, hogy a külföldön élő egyetlen unokájával lássák egymást

nyugdijaspeti

Ma lenne 75 éves a Grease Sandy-je, Olivia Newton-John – néhány érdekesség a filmről

nyugdijaspeti