Image default

“Ugyanaz a félénk kisfiú maradt” – 50 éve nincs köztünk Szécsi Pál

Szécsi Pál egyéniségének kiemelkedő jellemvonása, tehetsége, szép hangja mellett – kollégái munkatársai elmondása szerint is – a kiváló emberi tulajdonságai, a kedvessége, közvetlensége, szerénysége. Mindvégig szerény és közvetlen ember maradt. Ma 50 éve, hogy önként hagyott itt bennünket.

Születési anyakönyvi bejegyzése szerint Szécsi Pál 1944. március 20-án született Budapesten. Édesapját Szécsi Ferencet a második világháború utolsó hónapjaiban veszítette el. Lánya állítása szerint agyonlőtték, a halotti bejegyzése szerint aknasérülés okozta a halálát. Szécsi Pál még egyéves sem volt ekkor. Az özvegyen maradt édesanya a kisfiút és két testvérét nevelőszülőkhöz adta, majd 1956-ban Ausztrián át az Egyesült Államokba disszidált. Nagyobbik lányát, Máriát Bécsig magával vitte, ott azonban a pályaudvaron hagyta. Kati és Pali Magyarországon maradtak.

A gondoskodó, szerető család nélküli, szomorú gyerekkora érzékennyé tette a tehetséges, túlérzékeny fiatalembert. Szorongásai többször torkolltak öngyilkossági kísérletekbe, az utolsó pillanatokban azonban barátai, ismerősei mindig megmentették az életét.

Végül 1974. április 30-án éjszaka az utolsó kísérletet már nem tudták megakadályozni. Mindössze 30 éves volt. Halála hírére gyászba borult az ország, rajongói nem tudták feldolgozni a veszteséget. A korabeli sajtó azonban csak egy rövidhírben a halálhírek között számolt be Szécsi Pál öngyilkosságáról.

A Magyar Nemzet, 1974. május 3- i számában találtuk meg az ápriluis  30-i tragédiáról szóló első hírt.

Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Temetésén nagy tömeg jelent meg, a gyászoló rajongók be akartak menni a ravatalozóba, útjukat Koós János állta el.

Urbán Tamás – Fortepan

Még évekkel később is virágcsokrok borították, borítják ma is sírját.

Szécsi Kati Szécsi Pálról: Ő ugyanaz a félénk kisfiú maradt

1986-ban testvére, Szécsi Katalin ezekkel a szavakkal emlékezett rá a Zenészballada című könyv első soraiban: „Ilyennek látták: hallatlanul magabiztosnak, lezsernek, ő volt a Férfi… Messze nem volt magabiztos, messze nem volt ő olyan lezser, sok félelem élt benne, sok drukk. A siker könnyedséget adott neki. De valójában… Én hiszem, hogy az emberek lelke nem tud megváltozni… Ő ugyanaz a félénk kisfiú maradt, a kis gyökértelen, akinek indult.”

Nyugdíjasbarát

Sír a telefon – 86 éves lenne Koós János

hírek ebből a rovatból

Szacsvay László megmutatja, hogyan kell megszökni egy idősek otthonából

nyugdijaspeti

84 éves lenne Sinkó László, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

nyugdijaspeti

Nyugdíjba megy Gerendás: 70 évesen visszavonul az olimpiai bajnok magyar vízilabdázó

nyugdijaseszti