Image default

Mikortól számítasz öregnek? Nem onnan, ahonnan eddig gondoltuk

Egy német tanulmány arra kereste a választ, hogy hány éves korban neveznél valakit öregnek? A kutatás és az örgedési trendek mást mutatnak, mint amire elsőre gondolnánk.

A tanulmányban azt figyelték meg, hogy az öregség észlelt kezdete, amely azt írja le, hogy az egyének mely életkortól kezdve érzékelnek egy személyt “öregnek”, változott a történelmi idők folyamán. A középkorú és idősebb felnőttek úgy vélik, hogy az öregkor később kezdődik, mint 1-2 évtizeddel ezelőtt a kortársaik, ugyanakkor ez a tendencia az utóbbi időben lassulni látszik. Sőt, az öregedés során az emberek által az öregkor érzékelt kezdete ma meredekebb mértékben növekszik, mint a múltban.

A várható élettartam és a nyugdíjkorhatár növekedése, valamint a későbbi életkorban tapasztalható jobb pszichoszociális működés miatt

az idős kor kezdetének megítélése kitolódik.

Az idős kor érzékelt kezdetének személyen belüli változását vizsgálták 14 056 olyan résztvevő adatai alapján, akik 40-85 éves korukban vettek részt a német öregedési felmérésben. A többszintű vizsgálatok segítségével azt állapították meg, hogy 64 éves korban az öregkor átlagos érzékelt kezdete körülbelül 75 éves korban következik be. Ez az észlelt életkor a tényleges öregedés minden 4-5 éve után körülbelül 1 évvel nőtt.

A kor változására is találtak bizonyítékot

A legkorábban született korosztályokhoz képest a később születettek későbbre is tették az öregkor érzékelt kezdetét, de a legfiatalabbak körében lassuló tendenciával. A később született korosztályokban az idős kor érzékelt kezdetének személyen belüli növekedése meredekebb volt.

A fiatalabb kor, a férfi, az ingerszegény lakóhely, az idősebbnek érzés, a magányosság, a több krónikus betegség és a rosszabb önértékelésű egészségi állapot mindegyike összefüggött az öregkor korábbi kezdetének érzékelésével. Eredményeik arra utalnak, hogy nem lineáris tendencia van az öregkor későbbi észlelt kezdete felé, aminek jelentős következményei lehetnek az egyének öregedéssel és az öregséggel kapcsolatos nézeteire.

A tanulmányban rögzítették, hogy további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy miért érzékelik, hogy az öregkor egyre később kezdődik az idők folyamán.

psycnet.apa.org – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Hétezerért mehetünk a kolbászfesztiválra…

nyugdijaspeti

Visszatér a tél: viharos széllel érkezik a lehűlés

nyugdijaspeti

Hihetetlenül gazdag Zsolnay-kiállítás nyílt Budapesten

nyugdijaspeti