Image default

Filmet készítenek a Nobel-díjas Krausz Ferencről

Hét produkció, köztük a Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus életét és munkásságát feldolgozó dokumentumfilm elkészítését is támogatja a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az intézet ugyancsak támogatást nyújt a televízióba szánt alkotások között az 1956-os szabadságharcos, Wittner Mária életét bemutató dokumentumfilmnek, valamint a Kemény Dénes vezette magyar férfi vízilabda-válogatott sikereit feldolgozó sorozatnak is – áll az NFI pénteki közleményében.

A Krausz Ferencről szóló film

Azt írták: a televíziós döntőbizottság hét produkciónak szavazott meg gyártási támogatást. Ebből az egyik az a dramatizált dokumentumfilm, amely Krausz Ferenc fizikusról szól, aki kutatótársaival az attoszekundumos fényimpulzusokkal végzett kísérleteinek eredményeiért tavaly elnyerték a fizikai Nobel-díjat.

Ezért kapott Krausz Ferenc idén Nobel-díjat

A Kiss Gábor István által rendezett egész estés alkotás bemutatja a tudós életét és munkásságát, rávilágítva a kutatások az emberiség mindennapjaira is hatást gyakorló jelentőségére. A filmre 151,9 millió forintos támogatást nyújt az intézet – írták a közleményben.

A pólósok is megérdemlik

Emellett A nemzet aranyai címmel sorozat készül a 2000 és 2008 között egymás után három olimpiai aranyérmet szerző magyar férfi vízilabda-válogatottról, amely az azonos című, rekordnézettségű mozifilmhez hasonlóan a csapat világhírű sikerekkel tarkított időszakát mutatja be. A személyes beszámolókat, sok újdonságot és ritkán látott korabeli felvételeket is tartalmazó sorozatot a mintegy százezres mozis nézettséget elérő dokumentumfilm alkotója, Zákonyi S. Tamás rendezi Elek Ottóval közösen. A sorozatra 198,5 millió forintos támogatást ítéltek meg.

Eperjes Károly színművész az Isten háza némán is beszél, út a mennyekbe című alkotásban az ember és Isten közötti párbeszéd helyreállításának kísérletén keresztül keresi az élő Istent. A hét epizódból álló dokumentumfilm-sorozat rendezője Törcsi Levente Balázs. A gyártók 35 millió forintos támogatást kapnak.

Film Wittner Máriáról

A közelmúltban elhunyt, közéleti tevékenységet folytató Corvin-közi forradalmárt, Wittner Máriát előbb halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték 1956-ban. A 200 nap című, Koltay Gábor rendezésében készülő dokumentumfilm Wittner Mária siralomházban töltött napjait dolgozza fel. Felidézve a forradalom eseményeit is. Az alkotást az NFI 60 millió forinttal támogatja.

A Balaton-felvidék több helyszínén megrendezett, a Természetre hangolva című akusztikus koncertsorozat legszebb pillanatait dokumentumfilmben idézi fel Réti László rendező. Célja, hogy bemutassa a térség természeti kincseit és a magyar könnyűzene sokoldalú előadóit. Az elnyert támogatás összege 18,1 millió forint.

Zsigmond Dezső dokumentumfilmje az Éli az életét – Szabina című film folyatása lesz az Élik az életüket – Kárpátajai szilánkok című, 2006-os alkotásnak. Így a kárpátaljai lány későbbi sorsát is nyomon követhetik a nézők. A film 11,9 millió forintos támogatást kapott.

Végül 53,9 millió forint támogatást szavaztak meg az Egy magyar jezsuita Amazóniában című dokumentumfilmnek, amely Éder Xavér Ferenc jezsuita szerzetes életét dolgozza fel. Ő volt az egyik első magyar utazó, aki Peru területére lépett, és húsz éven át a moxo-indiánok között szolgált hittérítőként a 18. században. A dokumentumfilmet Cséke Zsolt rendezi – közölték.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Királyhoz méltó? Elvis Presley nercbundája több, mint 57 millióért kelt el egy árverésen

nyugdijaspeti

A legendás Ötös Csöpi már 14 éve nincs köztünk

nyugdijaspeti

Kiváló minőségű magyar libahús kerülhet a Márton napi asztalra – tavalyi áron?

nyugdijaspeti