Image default

Mit írt ötven éve ezen a napon az Esti Hírlap?

Az ADT Arcanum Digitális tudománytár segítségével szemlézzük az 1973. október 26-i Esti Hírlap cikkeit. Nézzük is, hogy a Hírlapkiadó Vállalat politikai napilapja szerint mik voltak a fontosabb események az ötven évvel ezelőtti őszi napon. 

Allende özvegyének beszéde a békevilágkongresszuson

A béke-világkongresszus, amely tegnap nyílt meg ünnepélyes keretek között Moszkvában, ma a chilei néppel való szolidaritás jegyében folytatta munkáját. A Kreml Kongresszusi Termében ismét plenáris ülésre került sor, amelyen Zimjanyin,a szovjet előkészítő bizottság vezetője, a Pravda főszerkesztője elnökölt.

Pavlov kitüntetése

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége a Munka Vörös Zászló Érdemrendjével tüntette ki ötvenedik születésnapja alkalmából Vlagyimir Pavlovot,a Szovjetunió budapesti nagykövetét, a diplomáciai munkában szerzett érdemeiért.

Új gyárat avattak Ajkán

Ma délben ünnepi nagygyűlés után Ajkán felavatták hazánk legnagyobb timföldgyárát.

A legújabb jelentések szerint elcsitultak a harcok a Közel-Keleten

Mára — legalábbis a rendelkezésre álló jelentések szerint — teljesen elcsitultak a harcok a közel-keletiháború frontjain. Elényeges ponttól eltekintve azonban nem tapasztalható a Biztonsági Tanács háromszori tűzszüneti felhívásának maradéktalan végrehajtása — kivált, ami az újonnan életre hívott nemzetközi készenléti erők munkájának megkezdését és a harcoló feleknek hétfői állásaikba való visszatérését illeti.

Hanoi nagykövetünk átadta megbízólevelét

Némety Béla,a Magyar Népköztársaság új hanoi nagykövete ma délelőtt átadta megbízólevelét TonDuc Thangnak,a VDK elnökének.

A reneszánsz remekei

Drágakövekkel ékített trónusán méltóságteljesen ülő, fejét búzakalász-koszorúval övező nőalak: Ceres, a bőség és termékenység istennője. A kép — Pannóniai Mihály egyetlen hiteles és ihletett műve — értékes szép darabja a Szépművészeti Múzeum márványtermében ma délután nyíló Reneszánsz művészet Európában 1460—1560 című kiállításnak.

Kissinger sajtóértekezlete

Tegnap Washingtonban sajtóértekezletet tartott a közel-keleti helyzetről Henry Kissinger amerikai külügyminiszter.

A főváros történetében a legnagyobb
Faültetés Budapesten
Ősszel kezdődik, tavasszal folytatódik

A főváros történetének legnagyobb fásítása a centenáriumi ültetés: több mint egymillió növény kerül a földbe — jelentették be ma délelőtt a Hazafias Népfront Budapesti Bizottsága épületében rendezett megbeszélésen, amikor ismertették az őszi feladatokat.

Sopronból jön az óriás fenyő

Sopronban, a tanulmányi erdőgazdaságban a Magyar Úttörő Szövetség kérésére kijelölték azt a fenyőfát, amelyet az idei hagyományos parlamenti fenyőfaünnepségre az Országházba szállítanak. A soproni fenyvesek egyik legszebb koronájú fája 17 és fél méter magas. A fenyőt a tervek szerint december 15—20. között szállítják a fővárosba.

Magyar sztereó berendezések sikere külföldön

Az Elektromodul Külkereskedelmi Vállalat novemberben az osztrák fővárosban mutatja be a Videoton gyár sztereó hangszóróboxait.

SZILVESZTER POZSONYBAN

Részvétel a Hotel Carlton bálján. December 31.—Január 1. Utazás autóbusszal. Ara: 1040 Ft.

SZILVESZTER KOLOZSVÁRON

Részvétel a Hotel Astoria bálján. December 29.—Január 1. Utazás autóbusszal. Ara: 1870 Ft.

Az esti TV műsor

— 19.15: Esti mese. — 19.30: Tv-híradó. — 20.00: Egy hölgy arcképe. Angol tévéfilmsorozat. V. rész: Nézeteltérés. — 20.45: Jogi esetek. — 21.25: Budapesti művészeti hetek. Az első kottafejtől a bemutatóig. Szokolay Sándor: Sámson. Dokumentumműsor az opera előkészületeiről. — Kb. 22.10: Tv híradó — 2. kiadás.

Bemászott az ablakon, s életet mentett egy fiú a gázból

Elzárta a csapot, benézett a szobába – Nagyon furcsán lélegzett az idős asszony

Egy tizenkét éves fiú megmentett a gáztól egy nyolcvanhárom éves aszszonyt.

Az Ú. Dózsa a pályán, a Ferencváros a Szabadság-hegyen készül

Ma délelőtt egyébként edzés nélküli nap lesz az FTC házatáján. Dalnoki a Szabadság-hegyre irányította játékosait, ahol vagy másfél órás séta a program.

Hét vége a piacokon

Október vége van — még színesek a piacok. A hét végére elegendőzöldség-gyümölcs választékot ígér a ZÖLDÉRT Vállalat.

Megvadultak a lovak

Vas megyében, Mikosszéplak határában Zsupányi Gyula 68 éves tsz-nyugdíjas, hosszúperesztegi lakos, egy kétfogatú lovas kocsira felügyelt. A lovak valamitől megijedtek, megvadultak és vágtázni kezdtek. Az idős ember meg akarta az állatokat fékezni, s közben a kocsi alá esett. Olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba szállítás közben meghalt.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Minden eddiginél nagyobb lesz az idei busójárás – mutatjuk a programot

nyugdijaspeti

Hamarosan a Holdon fog landolni Weöres Sándor egyik verse

nyugdijaseszti

Ingyen hallgathatjuk Frank Sinatra és Edith Piaf legendás dalait

nyugdijaspeti