Image default

Bodrogi Gyula: Sinkovits annyira izgatott volt, hogy olvasta a Talpra, magyart

A Színpadon túl – Színház és 1956 című dokumentumfilmet az M5 csatorna vetítette. Az adásban mások mellett megszólalt az ’56-os eseményekről Bodrogi Gyula, Lőte Attila és Tordy Géza is, akik elmesélték, milyennek látták az akkori történéseket, ki milyen módon vett azokban részt. A színészlegendák emlékeiről műsorról a Magyar Nemzet számolt be.

Szatmári Liza, a Vígszínház színésze (Forrás: Médiaklikk

Szatmári Liza a Vígszínház színésze így emlékezett vissza az eseményekre a filmben: – Amikor jöttünk haza az előadásról a Verebes Károly–Schubert Éva házaspárral, mert itt laktak ők is, mindig megálltunk az utca végén. Akkor még nem volt ennyi kocsi, mint most.

Benéztünk az utcába, és ha egy fekete kocsit láttunk, akkor nem jöttünk haza, hanem mentünk tovább.

Mert akkor vitték el az embereket, éjszaka – mesélte Lakner bácsi egykori tanítványa.

Tordy Géza, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a halhatatlanok társulatának örökös tagja nem rejtette véka alá, hogy bizony nagyon félt akkor, s erre meg is volt minden oka.

– Olyan megrendítő volt egy forradalmat átélni. Én átéltem valamilyen módon, és sokat gondolkodtam azóta is, hogy mitől voltam én „berezelve” az egésztől. Mert a bombázásokat már végigcsináltam a pincében.

Megéltem azt is, hogy bejött az orosz katona és ránk fogta a »davajgitárt« (dobtáras gépfegyver)

– emlékezett vissza érzéseire a művész.

Lőte Attila színművész a Színpadon túl – Színház és 1956 című dokumentumfilmben (Forrás: Médiaklikk)
Lőte Attila színművész a Színpadon túl – Színház és 1956 című dokumentumfilmben (Forrás: Médiaklikk)

Lőte Attilla Jászai Mari-díjas színész, aki a Madách Színházban játszott hatvan évig, így emlékezett a darabra: – A statisztálások folytak a Nemzeti Színházban, és a Nemzeti Színház kamaraszínházában. Már másod-, harmadéves korunkban játszottunk kisebb-nagyobb szerepeket.

Gellért Endre rám osztotta a Gallilei című gyönyörű Németh László-darabban az egyik pozitív előjelű főpap szerepét. Sose felejtem el, amikor az a mondat elhangzott a Nemzeti Színház kamaraszínházában 1956 elején Bessenyei Ferenc szájából, hogy:

“Mert akit ragaszkodása az igazsághoz egy boldogtalan korban hazudni kényszerít, annak nincs többé megállás, az újra és újra hazudni fog!”

– amikor ezt a közönség meghallotta, áttranszponálta az akkori helyzetre és hatalmas tapsvihar tört ki mindig – elevenítette fel élményeit a művész.

“Gyula, maga olyan rendetlen és annyi baj van magával”

Bodrogi Gyula a tanulmányi vezető tanácsára ment tüntetni (Forrás: Médiaklikk)
Bodrogi Gyula a tanulmányi vezető tanácsára ment tüntetni (Forrás: Médiaklikk)

Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész is elmesélte, hogyan lett részese az ’56-os eseményeknek. – Emlékszem rá, hogy a tanulmányi vezető, Vaskóné Marika odajött hozzám és azt mondta:

Gyula, maga olyan rendetlen és annyi baj van magával. Most az egyszer fogadja el, amit mondok: Itt van a kokárda. Menjen már tüntetni!

– Mondtam, hogy jó, megteszem és elmentem. Körbejártuk a várost, és egyre többen lettünk. Csuda volt! Bevallom őszintén, én azt sem tudtam, hogy pillanatnyilag miért tüntetünk. Körbementünk a városon, át a hídon, a Bem téren, és akkor már ott kezdett kialakulni, hogy milyen szellemiségben történik a dolog.

A Petőfi-téren ott szavalt Sinkovits Imre. Annyira izgatott volt, hogy olvasta a Talpra, magyart… – mesélt emlékeiről a színészlegenda.

A teljes adás EZEN A LINKEN, A MÉDIAKLIKK OLDALÁN nézhető vissza.

Magyar Nemzet nyomán Nyugdíjasbarát

A színész, aki háromszor szökött meg a málenkij robot elől – 95 éve született Sinkovits Imre

hírek ebből a rovatból

Ha ezt elmulasztjuk, 22 évig nem lesz rá lehetőségünk

nyugdijaspeti

Megszakad a szív: A demens nagymama mindennap rácsodálkozik az unokáira

nyugdijaspeti

Jelmezes felvonulással és futóversennyel űzik el a telet Kaposváron

nyugdijaspeti