Image default

A XX. század egyik legnépszerűbb operetténekesnője volt, mégis alig ismerték el

Németh Marika a Jászai Mari-díjas magyar operett-énekesnő, színésznő, primadonna, érdemes és kiváló művész 99 évvel ezelőtt, 1925. június 26-án Pécsen látta meg a napvilágot.

Pályájának első állomásaként 1946-ban egy évadra a Vígszínházhoz szerződött. A következő évben végezte el az Országos Színészegyesület színiiskoláját, ezután a Művész Színház tagja lett. 1949–1965 között, majd 1969-től a Budapesti Operettszínház művésze volt.

A köztes időben, 1965 és 1969 között Nyugat-Németországban, először Koblenzben, majd Kölnben játszott, de különösen csengő, utánozhatatlan hangját és játékát megismerték Ausztriában, Ausztráliában, Olaszországban, Kanadában, Hollandiában vagy az Egyesült Államokban is.

Legnagyobb sikereit Kálmán Imre operettjeiben aratta: volt Sylvia a Csárdáskirálynőben, címszereplő a Marica grófnőben, Fedóra A cirkuszhercegnőben, de Lehár Ferenc számos operettjében is felejthetetlen alakítást nyújtott: volt Glavári Hanna A víg özvegyben és Liza A mosoly országában.

1965-től Nyugat-Németországban lépett fel, egy görög hajómágnás felesége lett és férjével Koblenzben éltek, de 1969-ben az NSZK-ból való visszatérése után elvált, majd házasságot kötött Marik Péter színésszel.

Németh Marika amellett, hogy a Budapesti Operettszínház örökös tagja, 1955-ben megkapta a Jászai Mari-díjat, 1978-ban pedig Érdemes művész lett. 8 évvel később Kiváló művész rangot kapott, majd 1995-ben kapta meg Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét.

1996. február 26-án hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Nyugdíjasbarát

címlapkép: Fortepan – Bauer Sándor

hírek ebből a rovatból

Időkapszulát találtak egy Békés vármegyei templomban – Ezt írta az akkori plébános

nyugdijaspeti

Demencia-akciótervet terjesztenek a kormány elé

nyugdijaspeti

Tízezer magyart vonnának be ebbe a kutatásba a Nobel-díjas tudósok

nyugdijaspeti