Image default

A 16 éves Petőfi hasonmás végigjárta nagy költőnk 130 km-es útját – kerékpárral

Az egyik legnagyobb magyar költőre, Petőfi Sándorra emlékezve most újrajárták egykori zarándokútját Székesfehérvártól Ostffyasszonyfáig. Petőfi bőrébe egy 16 éves gimnazista bújt, A Librarius Magazin cikke alapján most bemutatjuk Móricz Hetény Simont, a Pápai Református Gimnázium 16 éves diákját.

Petőfi bicentenáriumának alkalmából a Dunántúlt átszelő nagy költőnk, egykori gyalogútját bejáró zarándoklat Pápát is érintette. A zarándoklat főszereplője Móricz Hetény Simon, a Pápai Református Gimnázium diákja, aki Petőfi Sándort megszemélyesítve haladt végig azon az útvonalon, amelyen költőnk 1839-ben, 16 évesen végiggyalogolt. A 130 kilométeres utat hat nap alatt tette meg, összesen 17 települést érintve.

2021 augusztusában kezdtem el bajuszt növeszteni, és először a biológiatanárom említette decemberben, azóta rendszeresen „megkapom”, hogy kiköpött Petőfi vagyok.

Pápán a Református Gimnázium vezetői és diákjai örömmel fogadták a fiatalembert, akiknek indulás előtt elszavalta Petőfi Sándor Itt van az ősz, itt van újra című versét a Református templom lépcsőjén. Továbbinduláskor a diákok egy jelentős csoportja a város határáig kísérte.

Nagy költőnk gyalog, hasonmása kerékpárral rójja a kilométereket

A 16 éves hasonmás a Librariusnak elmondta, hogy a Petőfi-zarándoklat szervezésének apropóját az adja, illetve az útvonalát az határozta meg, hogy Petőfi Sándor 1839-ben 16 évesen gyalogszerrel tette meg az utat Székesfehérvártól Ostffyasszonyfáig. A túra legvalószínűbb útvonalát Könczöl Imre egykori várpalotai könyvtárigazgató határozta meg.

A fiatalember nagyon sok támogatást kapott, főként Budai Lászlótól a zarándoklat főszervezőjétől. Budainak köszönhető, hogy minden főbb állomáson a nap végén legyen szállása, ellátása az ifjúnak. A verseket természetesen szereti, és 16 éves létére meglepően érett választ adott az újdságírói kérdésre:

Nagyon szívesen olvasok és tanulok verseket, amik segítenek az ön- és világismeretem kiterjesztésében.

Kapott egy fényképet egy kollégistáról, azzal az üzenettel, hogy a pápai kollégiumban lakik Petőfi Sándor

A zarándokút fő szervezője, Budai László, a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője a Veolnak elmondta, egy véletlennek köszönhetően találtak rá a pápai diákra.

forrás: Petőf zarándoklat Fb csoport, Budai László

– Nem volt semmilyen válogatás vagy kiválasztási metódus, hanem Hetényt egyszerűen utunkba sodorta az élet. Történt ugyanis, hogy egyik szervezőtársam, Lang Rudolf küldött egy fényképet egy kollégistáról. Azzal az üzenettel, hogy a pápai kollégiumban lakik Petőfi Sándor, és meg kell nyerni ennek az ügynek. Így is lett, az iskolával és a szülőkkel egyeztetve Hetény elvállalta, hogy ő lesz az út arca, amit nagyon köszönünk neki.

Librarius nyomán Nyugdíjasbarát

 

 

hírek ebből a rovatból

Ne csináljunk “vallási” kérdést az ételérzékenységből!

nyugdijaspeti

Kereshető térképen a Fiumei úti sírkert összes sírja

nyugdijaspeti

További segítséget kapnak a cukorbetegek

nyugdijaspeti