Image default

A szívelégtelenség újabb kockázati jele, amit főzés közben vehetsz észre

A brit Mirror egy tanulmányra hivatkozva állítja, hogy szoros kapcsolatot találtak a szaglás elvesztése és a szívelégtelenség fő oka között. Az emberek egyharmada azonban nem tudja, hogy elvesztette a szaglóérzékét.

A kutatók egy lehetséges kapcsolatot találtak a szívelégtelenség és az egyik legfontosabb érzékszerv elvesztése között. Ez egy “csendes” tünet, amely sokaknak elkerülheti a figyelmét. Azonban ha azon kapja magát, hogy illatos ételt főz, és nem érzi a hagyma illatát, az annak a jele lehet, hogy fennáll a szívelégtelenség kockázata.

A Michigani Egyetem tanulmányában említik a szívelégtelenség egyik lehetséges korai figyelmeztető jelét, a szaglás elhalványulását. Sokunk számára, ahogy az évek múlnak, különösen 60 felett, érzékszerveink elkezdhetnek romlani – ami a tanulmány társszerzője, Keran Chamberlin szerint a “szubklinikai kardiovaszkuláris változások” árulkodó jele lehet.

Dr. Honlei Chen, a tanulmány másik szakértője rámutat: “A szaglás elvesztése vagy károsodása az idősebb korosztály mintegy negyedét érinti. A közvélemény tudatossága azonban alacsony, a szaglásvesztésben szenvedőknek csak körülbelül 30 százaléka tudja, hogy szaglásvesztése van” – számol be a Gloucestershire Live.

Az elmúlt két évtizedben megtanultuk, hogy a szaglásvesztés a demencia és a Parkinson-kór egyik legfontosabb korai jele

Érdekes módon az újonnan megjelenő adatok, köztük a miénk is, azt sugallják, hogy a szaglásvesztésnek mélyrehatóbb következményei lehetnek az idősebb felnőttek egészségére, beleértve a halálozás, a tüdőgyulladás, a funkcionális hanyatlás és a gyengeség kockázatát.

A kutatók 2500 ember adatait elemezték, akiknek több mint egy évtizeden keresztül követték nyomon a fizikai állapotukat, beleértve a szaglásukat is. Azt találták, hogy azoknál,

akik elvesztették a szaglásukat, 30 százalékkal nagyobb volt az esélye a szívelégtelenség kialakulásának, mint azoknál, akik tisztán érezték a szaglásukat.

Dr. Chen elmondta: “Tekintettel arra, amit a szaglás elvesztése és a szív- és érrendszeri egészség közötti lehetséges összefüggésekről tárgyaltunk, nem vagyunk teljesen meglepve a megállapításunkon”.

A társszerző Chamberlin hozzátette: “Mivel a szívelégtelenség egy előrehaladott, sokrétű szindróma, a progresszióját súlyosbíthatja a fokozott sebezhetőség. Ezért a szaglásvesztés markerként, közreműködőként vagy mindkettőként összefügghet a szív- és érrendszeri egészséggel”.

Szívelégtelenség tünetei

Szívelégtelenségről akkor beszélünk, amikor a szív nem képes megfelelően pumpálni a vért a testben, általában azért, mert az izom túl merevvé vagy gyengévé válik. Nem gyógyítható, de kezelhető és kontrollálható.

A szívelégtelenség főbb tüneteit a következőképpen írják le:

  • Légszomj aktivitás után vagy nyugalomban.
  • Fáradtságérzet a legtöbbször, és a testmozgás kimerítőnek tűnik.
  • Szédülés vagy ájulás
  • duzzadt boka és lábak

Ezek a tünetek jelentkezhetnek nagyon gyorsan, amit akut szívelégtelenségnek nevezünk, vagy hetek és hónapok alatt fokozatosan alakulhatnak ki, ami krónikus szívelégtelenségnek nevezhető.

Mirror – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Endrei Judit: Ne az idő múlásán siránkozzunk, ha nem találjunk meg minden napban valami jót!

nyugdijaspeti

Vasárnap bemutatják a Rigoletto-t az M5-ön

nyugdijaspeti

December volt az elmúlt 122 év tizedik legcsapadékosabb hónapja

nyugdijaspeti