Image default

Nyugdíjkorrekció: elszámolták magukat, még több pénzt kaphatnak a nyugdíjasok – itt vannak a pontos számok

Elterjedt a sajtóban, hogy 2,5 százalékos nyugdíjkorrekció jöhet. A számítás azonban hibás, ennél jóval magasabb is lehet a nyugdíjasoknak járó kiegészítés – hívta fel a figyelmet cikkében a Világgazdaság.

Nem 2,5, hanem akár 3,5 százalékos nyugdíjkorrekcióról is dönthet a kormány – erre a Bankmonitor nyugdíjszakértője hívta fel a Világgazdaság figyelmét. Süle-Szigeti Bulcsú közgazdászt a sajtóban hétfőn több helyen megjelent idei nyugdíjkorrekció mértékére vonatkozó számítás kapcsán kérdezte a gazdasági szaklap.

Fenti számokat annak alapján tették közzé, (amiről mi is beszámoltunk,) hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton a Tranzit fesztiválon prognózist adott a következő öt hónap inflációjáról. E szerint

augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lehet az infláció.

Ebből pedig az következik, hogy 2023-ban az éves átlagos infláció 17,5 százalék lesz. Mivel a nyugdíjkorrekció képlete ökölszabály szerint az éves infláció (tehát ez esetben 17,5 százalék) és az év eleji nyugdíjemelés (2023-ban ez 15 százalékos volt) különbözete, ezért a sajtóban az is megjelent, hogy a nyugdíjkorrekció mértéke 2,5 százalék lehet. Ezt forintosították is: egy átlagos nyugdíjas 51 ezer forinttal számíthat többre a novemberi utaláskor egy összegben a visszamenőlegesen is járó kiegészítés miatt.

Csakhogy a számítás egy lényeges tényezőt figyelmen kívül hagy, pedig ez érdemben befolyásolja a számítás helyességét.

Süle-Szigeti Bulcsú rámutatott,

a nyugdíjkorrekcióhoz nem az éves átlagos inflációt kell alapul venni, hanem az éves átlagos nyugdíjas inflációt. Ez pedig két külön mutató.

Ennek oka, hogy a nyugdíjtörvény kimondja: az évközi nyugdíjkorrekciónál a – tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott – nyugdíjas infláció várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja az általános infláció várható mértékét. Márpedig az idén épp ez a helyzet. Az első hét hónapban, tehát január–július között 24,2 százalék volt az átlagos nyugdíjas infláció, miközben az általános infláció csak 22,8.

Mennyi lehet a nyugdíjkorrekció 2023-ban?

„Mivel 2023-ban a nyugdíjas infláció sokkal magasabb, szerintem 2023-ban a nyugdíjas inflációt kell használni a nyugdíjkorrekció megállapításakor” – mondta a szakértő a Világgazdaságnak. Süle-Szigeti Bulcsú úgy kalkulál, hogy az éves nyugdíjas infláció 18-18,5 százalék lehet 2023-ban, vagyis a nyugdíjkorrekció mértéke elérheti a 3-3,5 százalékot. Ha ezt forintosítjuk, akkor havi 6300–7300 forint emelés érkezik novemberre és decemberre, illetve visszamenőleg 10 + 1 (13. havi nyugdíj) hónapra

egy összegben összesen 70-80 ezer forintra is számíthatnak a nyugdíjasok,

amit szintén novemberben kapnak majd kézhez.

Fontos, hogy ezek az összegek a jelenlegi, 209 901 forintos átlagnyugdíjra vetítve jönnek ki.

 

Mikor dönt a kormány a nyugdíjkorrekcióról?

Ez tehát a szakértői álláspont, de a döntést nyilvánvalóan a kormány hozza meg. Erre nem is kell már sokat várni. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még júliusban beszélt arról a sajtónak, hogy „a kormány megfelelő időben, legkésőbb szeptemberben fog dönteni a nyugdíjkorrekcióról”. Hétfőn pedig a Pénzügyminisztérium az ATV érdeklődésére erősítette meg, hogy ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, akkor idén ősszel is lesz nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg.

Világgazdaság nyomán

hírek ebből a rovatból

Hosszú Katinka a szülés után már otthon is van, ezt posztolták

nyugdijaspeti

Idén lesz nyugdíjkorrekció, jövőre pedig jön az emelés és 13. havi

nyugdijaspeti

Meglepő módon neveli a jácintjait Karikó Katalin

nyugdijaspeti