Image default

Az olaszok is magyar bárányt esznek húsvétkor

Az olasz húsvéti hagyományokról és a fenntarthatóságról beszélgetett Kék bolygó című podcastjának legújabb, hétfőn közzétett adásában Áder János volt államfő és Gianni Annoni olasz étteremtulajdonos.

Arra a kérdésre, hogy mennyire fontos ünnep a húsvét az olaszoknak, Gianni Annoni kiemelte, „nekünk, keresztényeknek” a legfontosabb ünnepünk a húsvét, hiszen „minden csoda, amit az Isten ígért, itt találkozik”.

A húsvétkor Olaszországban fogyasztott ételek közül

Gianni Annoni kiemelte a bárányt, amelyet legnagyobb mennyiségben Magyarországról visznek be Olaszországba.

Hozzátette, hogy fontos a tojás is, amellyel sós tortákat is díszítenek főleg Dél-Olaszországban, valamint a tavaszi zöldségek és a húsvéti desszertek.

A kedvenc húsvéti ételére vonatkozó kérdés kapcsán Gianni Annoni kifejtette, hogy mindenevő, „mindent megtisztel”, és ez szerinte üzenet a fenntarthatóságért, az igazi változásért. Úgy vélte, a mostani nagy probléma az, hogy az ember elkényelmesedett, csak csirkemellet eszik, ha halat, akkor lazacot, kezdi elfelejteni a belsőségeket, a furcsa ízeket, furcsa textúrákat, miközben a „mindenevés” lenne a fenntarthatóság kulcsa.

Ezt a helyzetet Áder János a nagymamája szavaival úgy írta le, hogy „beleszoktunk a jóba”.

Majd rámutatott, gyermekei generációjának természetes, hogy bármit megvehet, ugyanakkor nem akarják feleleveníteni a gasztronómiai hagyományokat, nem akarnak kísérletezni. Példaként említette, hogy a Magyarországon fogható édesvízi halaknak van vagy 150 féle elkészítési módjuk, nem csak a rántás vagy a halászlé.

Áder János hangsúlyozta a hagyományok megőrzésének fontosságát és megjegyezte, hogy Gianni Annoni nemcsak a családjában őrzi a hagyományt, hanem az étterme menüsorának összeállításánál is.

Korábban nem magyar alapanyagot használtak

Áder János emlékeztetett arra, hogy Gianni Annoni korábban azt mondta, Magyarországon nagyon nehéz jó alapanyagot beszerezni, kénytelenek sokszor a jó alapanyagért Olaszországba menni. Változott-e a helyzet az elmúlt években? – tette fel a kérdést Áder János.

Gianni Annoni kiemelte, hogy változott, elsősorban a húsok terén. Az étteremben használt vad és baromfi mindenféleképpen magyar, a felhasznált marhahús egy része is magyar, a borjút azonban még mindig Olaszországból kell beszerezniük és onnan hozzák be a tengeri halakat is.

Gianni Annoni kiemelte, hogy a magyar konyha nagyon „előre ment”, volt egy evolúciója, és azt is pozitívumként említette, hogy „a magyar ember tudatosan kezdett el a magyar élelmiszeren gondolkodni”.

Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Gyerekek kívánságát teljesítették a vakvezető kutyások

nyugdijaspeti

Marad a vénasszonyok nyara – ilyen idő vár ránk ezen a héten

nyugdijaspeti

Hamarosan kiderül, ki tette idén a legtöbbet az idősekért

nyugdijaspeti