Image default

Ide özönlenek a német nyugdíjasok – Ennyivel jobb itt élni?

Az elmúlt négy évben 35 százalékkal emelkedett a Magyarországon élő német állampolgárok száma és az utolsó egy évben 13 százalékkal. Több mint 22 ezer német állampolgár él Magyarországon, és közülük csak pár százan munkavállalók és pár ezren egyetemisták. A túlnyomó részük olyan nyugdíjas, aki az idős korát szeretné Magyarországon tölteni – mondta el az InfoRádióban Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézetének igazgatója.

Nagy részüknek az anyagi megfontolások különösen lényegesek. Számukra Magyarországon sokkal olcsóbb ingatlant vásárolni, mint Németországban, de

fontos tényező a németországinál sokkal jobb magyar közbiztonsági helyzet is.

Magyarországon százezer főre vetítve körülbelül negyedannyi bűneset történik, mint Németországban.

Gyermekkorukat látják Magyarországban

Ugyanakkor a kedvező éghajlat, a kulináris, turisztikai attrakciók és a kulturális élvezetek is fontos szempontok a magyarországi letelepedést választó németek számára. Közülük ezt sokan úgy fogalmazzák meg, hogy

a gyerekkori Németországot vélik felfedezni Magyarországon.

“Azt a korszakot, amikor még úgymond rendben voltak a dolgok. Élhető ország, kellemes éghajlat, jó ételek.

Ez mind fontos szempont és persze az is, hogy Magyarországon jól meg lehet élni a német nyugdíjból. Akik itt vannak, azok jól érzik magukat, szeretik a magyar vendégszeretetet, pozitívan fogadják őket és jól érzik magukat” – tette hozzá az MCC intézetvezetője.

Nem a milliomos német nyugdíjasok jönnek

Bauer Bence arról is beszélt, hogy a magyarországi letelepedést választó német nyugdíjasok megjelenése eddig nem gyakorolt jelentősebb árfelhajtó hatást a magyar gazdaság egyik szegmensében sem.

A betelepülő időskorú németek főleg a Dunántúlon, Somogy, Veszprém, Győr-Moson és Zala vármegyékben hoznak egyre több helyen is életet a korábban már éppen kihaló félben levő falvakba – mondta Bauer Bence az Inforádióban.

Nyugdíj rovatunk további hírei ITT találhatóak.

Infostart – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Úgy néz ki, hogy idén jó diótermés várható

nyugdijaspeti

Az Astoria szálló foglyai – újabb remek könyv a forradalmunkról

nyugdijaspeti

“Százig van még harminc évem” – Endrei Judit Szentendre díszpolgára lett

nyugdijaspeti