Image default

Százezreket is érhet ez a régi kétszáz forintos

Akár több százezer forintot is érhet a Károly Róbert arcképével ellátott 200 forintos bankjegy. Az értékét azonban sok minden befolyásolhatja.

A régi papír 200 forintosról

A Károly Róbert arcképével az előoldalán nyomtatott 200 forintos bankjegy 1998. május 1-jétől volt forgalomban. Ám nem sokáig tartották meg, mivel igen sűrűn forgott, nagyon hamar tönkrement, ezért a jegybanknak jelentős összeget kellett a pótlására fordítani. Ráadásul a készpénzen szereplő portréról kiderült, hogy köszönőviszonyban sincs a történelmi Károly Róberttel, hiszen a tervező, Vagyóczky Károly egyik ismerőse volt.

2009. június 15-én, kicsivel több, mint 10 év után a 200 forintos bankjegyet felváltotta a ma is használatos 200 forintos érme, a Károly Róbertes készpénzek javarésze pedig megsemmisülésre került. A Magyar Nemzeti Bank 40 tonna brikettet állított elő belőlük, és az így létrejövő, igen magas fűtőértékű pénztéglákat három közhasznú, illetve kiemelten közhasznú alapítványnak ajánlotta fel.

Elképesztő összegekért árulják

Bár a jegybank 2029. november 15-éig vállalja, hogy a régi 200-asokat becseréli törvényes fizetőeszközre, jobban járunk, ha elgondolkozunk azon, hogy az emlékbe félretett készpénzeket inkább eladjuk.

UGYANIS AKÁR SZÁZEZREKET IS KAPHAT VALAKI EGY ILYEN KÁROLY RÓBERTES 200-ASÉRT.

Ettől függ, hogy mennyit ér a 200 forintos

A Világgazdaság figyelt fel rá, hogy egy gyűjtő közel 350 ezer forintot kér egy ilyen bankjegyért. A magas árazást pedig azzal indokolja az eladó, mert ez a modern forgalmi forintbankjegyek egyik legritkább példánya. Úgynevezett UNC állapotban sikerült megőrizni. Mint ismert, az UNC besorolás a lehető legjobb, tökéletes állapotban megőrzött, forgalomban sosem használt készpénzre utal.

Ugyanakkor az is tovább növeli egy ilyen régi pénz értékét, ha minél alacsonyabb a sorszáma.

Egy másik, eladásra kínált 200 forintost nem az alacsony sorszáma miatt áraztak be 150 ezer forintra, hanem azért, mert

Járai Zsigmond volt jegybankelnök aláírása van rajta.

Az eladó egy eredetigazolást is csatolt a bankjegy mellé, Járai állítólag a Herendi Porcelánmanufaktúra Múzeumában írta alá a kiadványt.

Vannak még olyan 200-asok, amiket 100 ezerért akarnak eladni – ezek ugyanolyan UNC-állapotú bankjegyek. Azonban ha olyan készpénzünk van a fiókban, ami gyűrött, és jól láthatók rajta a forgalom nyomai, azok jóformán semmit sem érnek.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

A Gondosórával a házi kedvenceink is biztonságban lehetnek

nyugdijaspeti

“A korrupció az, amiből kihagynak” – Már 21 éve nincs köztünk a Hofi

nyugdijaspeti

51 ezer forinttal többet hozhat a postás novemberben – mutatjuk a részleteket

nyugdijaspeti