Image default

Mégsem válthatjuk vissza januártól a PET palackokat – itt az új(abb) időpont

Korábban örömmel újságoltuk, hogy már csak néhány hónap és hazánkban is életbe lép a 0,1-3 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere. Bár a fogyasztók a díj miatt magasabb árakkal találkozhatnak majd a boltokban, azonban a visszaváltást követően ezt a díjat akár háromféle módon is megkaphatják. Azonban Áder János most bejelentette, hogy “a gyártók lobbitevékenysége miatt nem indul el teljes körűen a betétdíjas rendszer januárban.”

Január elseje helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon. Ezt mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén.

Jön a kötelező visszaváltás – ennyibe fog kerülni

Felidézte: 2023 július 1-jén indult el a Mol vezetésével a hulladékgazdálkodási koncesszió. A betétdíjas rendszer elindulását pedig 2024 január elejére tervezték.

Jövő év elejétől azonban a polcokon párhuzamosan lesznek elérhetők az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek. Valamint azok is, amelyeken ezek még nem szerepelnek, így ez problémákat okozhat a fogyasztóknak.

Áder János felhívta a figyelmet arra is, hogy az automaták csak az ép minőségű PET-palackot, fém italosdobozokat tudják elfogadni. így el kell felejteni a korábbi “tapossa laposra” gondolkodást. Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és a PET-palackok visszagyűjtési arányát.

Kifizetjük, de hogy kapjuk vissza a palackok árát?

Bár a kötelező visszaváltási rendszerbe került italtermékek vásárlásakor a fogyasztók 2024. január 1-ét követően magasabb fogyasztói árral szembesülnek ugyan, a visszaváltási díjat azonban a palackok visszaváltását követően

HÁROM FÉLE MÓDON IS MEGKAPHATJÁK, ÍGY A KORÁBBI ÁRSZINTEN JUTNAK A TERMÉKHEZ.

A kötelező visszaváltási rendszert működtető MOHU országos lefedettséggel automata, illetve kézi visszaváltási hálózatot alakít ki. Teszik ezt annak érdekében, hogy a vásárlók a fogyasztói árban szereplő PET palackok visszaváltási díját visszakaphassák.

MTI nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Szórakozik velünk az időjárás: esővel és élénk széllel térnek vissza a hajnali fagyok

nyugdijaspeti

5 külföldi sorozat, amit biztosan láttál a tévében

nyugdijaspeti

Kiderült lesz-e harmincezres bankjegy a pénztárcádban

nyugdijaspeti