Image default

Elkészítették Petőfi Sándor kapcsolati hálóját

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Leváltárban bemutatták a Petőfi Sándor kapcsolati hálóját feltáró, Petőfi közössége elnevezésű adatbázis megújult verzióját.

MTI/Purger Tamás

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Levéltár a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan egy olyan 21. századi innovatív eszközt hozott létre, amely még közelebb hozza Petőfi Sándort és a reformkort az emberekhez.

Vincze Máté elmondta, hogy a szűkített adatbázisban

mintegy 200, Petőfi Sándor ismeretségi köréhez tartozó ember szerepel. Azáltal, hogy a levéltár bemutatja Petőfi széles és kiterjedt kapcsolati hálóját,

nemcsak a reformkort és a költőt, hanem saját magunkat is kicsit jobban megismerhetjük.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója beszédet mond a Petőfi közössége című adatbázis bemutatóján a Magyar Nemzeti Leváltárban 2024. március 15-én. Az adatbázisban, amelyben Petőfi Sándor ismeretségi köréhez tartozó kétszáz személy szerepel, a költő kapcsolati hálóját lehet tanulmányozni. A válogatásban helyet kapott például Arany János, Jókai Mór, Liszt Ferenc, Kossuth Lajos, Bem József, Görgey Artúr és Petőfi Sándor ifjúkori szerelme, Cancriny Emília is. MTI/Purger Tamás

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója köszöntőjében felidézte, hogy a forradalom és szabadságharc legemblematikusabb figurája rövid életútja alatt az egész országot bejárta, nyolc iskolában végezte tanulmányait, a korszak legismertebb politikusaival, íróival került kapcsolatba, hihetetlenül népszerű volt.

Ezt a rendkívül kiterjedt kapcsolati hálót szerették volna bemutatni a levéltárban fellelhető dokumentumokon keresztül.

Elmondta, hogy a Petőfi Sándor közössége projekt egyfajta előzménye annak a nagyszabású programnak, amelynek során az 1895 és 1980 között keletkezett mintegy 22 millió oldalnyi, magyar anyakönyvi állományt szeretnék digitalizálni.

Kiderül ki, milyen kapcsolatban állt Petőfivel

Az adatbázisban szereplő személyek kiválasztása a vonatkozó szakirodalmon alapul, mindegyik életrajzban megtalálható, hogy az illető személy pontosan milyen kapcsolatban állt Petőfi Sándorral. A nevekhez rövid életrajzi leírás és irodalmi ajánló, valamint levéltári irat, például anyakönyvi kivonat, levelezés, oklevél, térkép vagy fénykép is tartozik. A válogatásban helyet kapott például Arany János, Jókai Mór, Liszt Ferenc, Kossuth Lajos, Bem József, Görgey Artúr és Petőfi Sándor ifjúkori szerelme, Cancriny Emília is.

Az adatbázisoknak egy évvel ezelőtt mutatták be az első verzióját. Az akkor publikált adatbázisok most interaktívabb formában, látványos adatvizualizációval támogatva újultak meg. Elkészült egy közösségi média imitációs aloldal (petofikozossege.mnl.gov.hu), amelybe 2-3 naponta, blogposzt-szerűen kerülnek be az adatbázisban található iratok.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ezt teszi a Honvédség adventkor az idősekért

nyugdijaspeti

Rendőrök mentették meg a nyugdíjas asszony életét

nyugdijaspeti

A Kossuth-díjas Piros Ildikó életműdíjat kapott

nyugdijaspeti