Image default

Így ette Richard Burton a brassóit a Mátyás Pincében

Nem is oly régen mutattuk be a Mátyás Pince történetét és az érdekességek mellé odacsempésztük a pontypaprikás receptjét is. Most egy újabb nem mindennapi történetet és kiváló receptet hoztunk Papp Endrétől. 

De ki is volt Papp Endre?

A korábbi cikkben az étterem alapítását ismertettük, most viszont az államosítás utáni időre ugrunk. Az étterem az államosításkor a Budapesti Vendéglátó- és Szállodaipari Vállalat tulajdonába került, aki bérbeadták a Bizományi Áruháznak. Raktárnak…

Papp Endre – Itt már Bécsben vezette a Mathiaskellert – 1980

Szerencsére a vendéglátó vállalatnál volt egy igazgató, aki szívügyének tekintette a Mátyás Pincét, így megbízta Papp Endrét, -aki a méltán híres Kispesti Halásztanyát vezette az államosításig-, hogy leheljen lelket a Mátyás Pincébe. A vendéglős és híres vendégei c. könyvében Papp Endre rengeteget mesél az étterem vendégeiről és kiváló ételeiről.

Richard Burton és a brassói

“Kéthónapos budapesti tartózkodásuk többször benézett hozzánk idején Elisabeth Taylor és Richard Burton. Inkognitóban érkeztek Budapestre, persze minden lépésüket élénk figyelem kísérte, még azt is, hogy gyakran jártak a Mátyás Pincében, és minden alkalommal másfajta ételt rendeltek mindennel meg akartak ismerkedni.

Javaslatomra megkóstolták a brassói aprópecsenyét, amit azzal mertem ajánlani, hogy a saját kreációm. Anynyira ízlett nekik, hogy egy más alkalommal már ők maguk kérték. Bármerre jártak Budapesten, minden kívánságukat teljesítették. Azaz hogy, egyet nem.”

Dolgozók Lapja, 1972. február 9. – ADT Arcanum

A kivilágítást nem kapta meg Elizabeth Taylor

A Duna InterContinental csapata igyekezett teljesíteni Elizabeth Taylor minden kívánságát, ami tulajdonképpen sikerült is, egyetlen kivétellel. Nem tudták elérni, hogy felkapcsolják Budapest díszvilágítását a színésznő 40. születésnapjának estéjén (fiatalabbak kedvéért, azokban az években csak kivételes, ünnepi alkalmakkor úszott fényben a budai Vár és a Lánchíd). A főváros illetékesei először 30 ezer forintot kértek volna a díszvilágításért, amit – bár magyar viszonyok között akkor jelentős összeg volt, a tizede, 3 ezer forint már egy kiemelkedően jó fizetésnek számított – Burtonék szó nélkül kifizették volna, ám végül az a döntés született, hogy ünnepi kivilágítás csak nemzeti ünnepeken lehetséges. Ezt már a turizmus.com-ról tudjuk.

Pontypaprikás galuskával, ahogy a Mátyás Pince első étlapján találtuk

Sztárparádé Budapesten

“Elizabeth Taylor — aki, mint ismeretes, elkísérte férjét, Richard Burtont, a „Kékszakáll” című film budapesti felvételeire — szombaton ünnepelte negyvenedik születésnapját. Erre az alkalomra meghívta a magyar fővárosba sok rokonát, barátját, köztük több híres művészt:

Grace Kelly Oscar-díjas filmszínésznőt, Rainer monacói herceg feleségét, Ringo Starr, a volt Beatles-együttes tagját, Susannah York-ot, az e héten nálunk is bemutatott „A lovakat lelövik, ugye?” című amerikai film egyik női főszereplőjét, Michael Caine-t, az ismert angol filmszínészt és Marila Toloolasz filmszínésznőt, akik szombaton érkeztek meg Budapestre.

Vasárnap délután „futott be” születésnapot köszönteni Raquel Welch, a világhírű amerikai filmszínésznő is, aki egyébként az egyik női főszerepet alakítja, Richard Burton partnereként, a „Kékszakáll”-ban.” (forrás: Hétfői Hírek, 1972. február 28)

Fent idézett cikkhez készítette a Hétfői Hírek az alábbi montázst. A képen Elizabeth Taylor, Grace Kelly, Ringo Starr, Susanna York és Raquel Welch (gipszben) látható.

Hétfői Hírek, 1972. 02. 28. ADT Arcanum

…és betoppan Grace Kelly a Mátyás Pincébe

Papp Endre könyvében így folytatja: “A számomra legkedvesebb látogatás furcsa telefonhívással kezdődött.
Női hang jelentkezett:
Mikor fejeződik be Önöknél az ebéd?
– Három óra felé.
– Arra kérem, Papp úr, foglaljon asztalt két személyre az egyik fülkében.

Grace Kelly

A magyarul beszélő hölgy, aki nem mutatkozott be, ismerős lehetett mert nemcsak a nevemet tudta, de azt is, hogy az étteremben fülkék vannak. Háromnegyed háromkor véletlenül a ruhatárnál álltam, amikor megjelent két hölgy. Az egyik – nem akartam hinni a szememnek- Grace Kelly, akit annyira csodáltam. Nem tudtam, hogy Budapesten van, később derült ki, hogy Richard Burton* (Elizabeth Taylor – a szerk) születésnapjára érkezett. Mondanom sem kell, hogy a legjobb kiszolgálásban részesült. Megtisztelő volt, hogy másnap visszajött, és az még inkább, hogy megkért, kávézzam vele. Hogyne szegtem volna meg szigorú elvemet, hogy nem ülök vendégem asztalához! A ritka kivétel talán ebben az esetben bocsánatos bűnnek számít.

Íme a brassói receptje, ahogy Richard Burton fogyasztotta

No a kitérő után nézzük, hogy készítették a brassói a Mátyás Pincében.

Brassói aprópecsenye pirított hagymás burgonyával

 • Hozzávalók (4 személyre):
 • 60 dkg sertéslapocka
 • 10 dkg füstölt szalonna
 • 10 dkg Bacon szalonna
 • 2 közepes fej vöröshagyma
 • 2 db zöldpaprika
 • 2 db paradicsom
 • 3 evőkanál zsír vagy olaj
 • 2 kávéskanál pirospaprika (édes)
 • só, törött bors
 • 1 db cseresznyepaprika.

Körítéshez: pirított hagymás burgonya.

Elkészítés:

A jól megmosott húst szeleteljük, majd háromszor-két cm-es csíkokra vágjuk, a füstölt szalonnát egyszer egy centiméteres kockákra, a bacon szalonnát háromszor két centiméteres csíkokra. A zöldpaprikát vékony szeletekre vágjuk, a forró vízbe mártott paradicsomot héjtalanítjuk, felvágjuk, a magokat eltávoltjuk, a paradicsom húsát kétszer két centiméteres kockára vágjuk.

A zsírban vagy olajban a kockára vágott hagymát a szalonnakockával három-négy percig pirítjuk, majd a húscsíkokat a paprikával és a paradicsommal együtt fedő alatt pároljuk hagymával és szalonnakockákkal, amíg megpuhult. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a pirospaprikát hozzákeverjük.

Nyugdíjasbarát

Pontypaprikás galuskával, ahogy a Mátyás Pince első étlapján találtuk

hírek ebből a rovatból

Minden idők második legnagyobb lottónyereménye a tét szombaton

nyugdijaspeti

Hétvégén újra felülhetünk a legendás Farosra

nyugdijaspeti

Középkori kéziratra bukkantak Kolozsváron

nyugdijaspeti