Image default

Top 5 veszteség 2023-ban

Az év utolsó napja van. Ilyenkor főként vidám dolgokról kellene szólni a napnak, de nem mehetünk el szó nélkül az évet beárnyékoló szomorú dolgok mellett sem. Összegyűjtöttük a 2023-as év 5 legnagyobb veszteségét.

Párkai István (Budapest, 1928. június 30. – Budapest, 2023. március 17.)

Márciusban jött a hír, hogy életének 95. évében elhunyt Párkai István, Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára.

Ragályi Elemér (Rákosliget, 1939. április 18. – Budapest, 2023. március 30.)

Szintén márciusban ment el Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr. Filmjei számos nemzetközi díjat nyertek, közöttük Oscar-díjat, Emmy-díjat és ACE-díjat is. Operatőrként olyan nagy hatású filmekben dolgozott, mint a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Miss Arizona, a Csók, anyu!, A nagy generáció, vagy a Herkulesfürdői emlék. 1991-ben, Xavier Koller svájci rendezővel készített filmjéért, A remény útjáért a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozott. Az Emmy-díj nyertes Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre 1996-ban.

Máthé Erzsi (Budafok, 1927. május 16. – Budapest, 2023. május 8.)

Kilencvenöt éves korában meghalt Máthé Erzsi színművész, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, az egyik legjellegzetesebb orgánumú magyar színésznő.

Balázsovits Lajos (Nagykanizsa, 1946. december 4. – Budapest, 2023. július 19.)

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Balázs Béla-díjas magyar színész, színházi rendező és színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja júliusban hagyott itt minket. Balázsovitsot 2022 nyarán választották a Nemzet Színészének az elhunyt Haumann Péter helyére.1982-ben kapott Balázs Béla-díjat, 1987-ben választották Érdemes Művésznek, mindeközben pedig Nagykanizsa díszpolgárának is választották.

Csomós Mari (Vajdácska, 1943. szeptember 25. – 2023. november 18.)

Novemberben meghalt Csomós Mari, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Csomós Mari 80 esztendős volt.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Régi hiányosságot pótol a minisztérium a kutyákkal kapcsolatban

nyugdijaspeti

Már napi 4000 lépéssel csökkenthető a halálozás kockázata

nyugdijaspeti

Tudtad, hogy Karikó Katalin lánya kétszeres olimpiai bajnok?

nyugdijaspeti