Image default

84 éves lenne Sinkó László, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Sinkó László 1940. március 18-án látta meg a napvilágot Budapesten. És szintén a fővárosban hunyta le örökre a szemét 2015. július 31-én. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja alig 75 évet élt.

Sinkovits Imre Kossuth-díjas színművész öccse az Óbudai Árpád Gimnáziumban tanult. 1957-ben, alig 17 évesen Sinkovics Lászlóval és Kőmíves Sándorral együtt kapott elismerő oklevelet és jutalmat az Arany János szavalóversenyen.

Sinkó László 1962-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1966-ig a debreceni Csokonai Színház, majd 1982-ig a Nemzeti Színház tagja volt; ez évben alapító tagja a budapesti Katona József Színháznak, ahol tizenkét szezont töltött. 1994-től 1998-ig az Új Színház színésze, 1998–2003 között szabadúszó; 2003-tól haláláig a Nemzeti Színház örökös tagja volt.

Hosszú ideig Anthony Hopkins állandó magyar szinkronhangja volt. Többször megszólaltatta Jack Nicholsont, Gene Hackmant és Leslie Nielsent is. A Macskafogóban ő Grabowski hangja.

Bár ízig-vérig színpadi színész, számos filmben és tévéjátékban szerepelt. Kellemes hangját, megnyerő egyéniségét kölcsönözte a hazánk tájait bemutató tévés produkciónak, a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozatnak (1979), majd folytatásának, az …és még egymillió lépésnek (1986), sőt, ő maga is túrázott a stábbal.

2015. július közepén feleségével 50. házassági évfordulójukat készültek megünnepelni. Az évforduló napján elesett, eltört a bordája és légmellet kapott. A Honvéd Kórházba került, ahol tíz nap után, július 31-én tüdőembóliában elhunyt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekintette a művészt.[9] Halála másnapján a Duna TV Mestersége színész című portrésorozatában a róla szóló epizóddal emlékezett rá, az M3 az Übü király színházi felvételét adta le, a Klubrádió pedig augusztus 20-án megismételte a róla készített portréműsort, amely első ízben akkor hangzott el, amikor 2014-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották.

2015. augusztus 12-én szűk családi, baráti körben temették el a budakalászi temetőben.

Nyugdíjasbarát

A színész, aki háromszor szökött meg a málenkij robot elől – 95 éve született Sinkovits Imre

hírek ebből a rovatból

Szenzációs David Attenborough portré készült a jeles nap alkalmából

nyugdijaspeti

Melegrekordokkal indult a március

nyugdijaspeti

Londonban is bemutatták a Petőfiről szóló filmet

nyugdijaspeti