Meghalt Roberto Linguanotto, a tiramisu feltalálója: „Loli” 81 éves volt. Halálhíre gyorsan elterjedt a szakmában és Olaszország legkedveltebb desszertjének szerelmesei között.
Roberto „Loli” Linguanotto, a trevisói eredeti tiramisu atyjának tartott cukrászmester 81 éves volt. A cukrász hosszú betegség után adta vissza lelkét a Teremtőnek. Kitörölhetetlenül kötődik nevéhez a kávéból, kekszből és mascarpone krémből készült híres desszert, amelynek receptjét Linguanotto kodifikálta, amikor a „Le Beccherie” étteremben dolgozott. Az ő változatát foglalta közjegyzői okiratba az Olasz Konyhaakadémia – Köztársaság Kulturális Intézete.
Linguanotto 1943-ban született Trevisóban, 1970-ben érkezett a „Le Beccherie”-be, és szorosan együttműködött a tulajdonos feleségével, Albával, aki már az 50-es években tervezte, hogy kávés-borhabos desszertet készítsen.
Linguanotto a borhabot mascarponéra cserélte: így született meg a Tiramesù, amelyet később Tiramisù-ra neveztek át.
És bár Friuliban, Tolmezzóban van egy másik létesítmény, a „Roma” szálloda, amely az 1950-es évek óta az „apaságra tart igényt”, Linguanottóék jelentősen hozzájárultak az ikonikus desszert elterjedéséhez.
A kollégák és az intézmények is fájdalommal búcsúznak a Tiramisu atyjától
Francesco Redi, a Tiramisù világbajnokság szervezője őszinte részvétét fejezte ki, hangsúlyozva a Linguanotto döntő szerepét a desszert globális elterjedésében.
„Szeretettel és azzal a kedvességgel emlékezünk rá, amely mindig is jellemezte a viselkedését. Az ő és családja támogatása a kezdetektől fogva felbecsülhetetlen volt; az ő találmánya nélkül nem létezne ez a tiramisu szerelmeseinek világméretű mozgalma” – mondta Redi.
„Csatlakozom a részvétnyilvánításhoz Roberto Linguanotto elhunyta miatt. Egy olyan cukrász volt, aki a tiramisu újrafelfedezésével és újraindításával fordulópontot jelentett a trevisói és velencei cukrászatban. Egy emblematikus személyiség, aki hosszú éveken át egy Treviso központjában található, jól ismert étteremben dolgozott. És egyik nagykövete volt a mi desszertünknek, a tiramisunak, amely ma már világszerte elismert kulináris kiválóság. És az ilyen sikerért az ő mesteri cukrászmesteri képességei és az a törekvése is felelős, hogy a mi velencei finomságunkat egyedivé és utánozhatatlanná tegye” – mondja Luca Zaia, Veneto régió elnöke.
Corriere – Nyugdíjasbarát