Image default

Északi zeneszerzők világába invitálja az érdeklődőket a Müpa 2024-es Zenei maratonja

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezett maratonja az esetek többségében egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be. Tették ezt egymást követő hangversenyek sorával, délelőttől egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban.

Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt már e napok főszereplője. A 2024-es maraton azonban skandináv mesterek előtt tiszteleg. Így a gyakran zord jelzővel illetett, pedig csodálatos tájakban és természeti kincsekben gazdag Észak-Európába invitálja a közönséget.

A késő romantikus északi komponisták – így a norvég Edvard Grieg, a dán Carl Nielsen és a finn Jean Sibelius – szülőföldjük szépségeit, néphagyományaikat, ősi hiedelemvilágukat egyaránt hirdetik remekbe szabott kompozícióikkal.

A fellépők a hagyományoknak megfelelően a magyar szimfonikus zenekarok válogatott képviselői. Idén a hazai előadók mellett

nemzetközi sztárfellépője is lesz a maratonnak. a svéd Miah Persson dalestjén ritkábban hallott északi zeneszerzők dalai is felcsendülnek, a világhírű szopránt Magnus Svensson kíséri zongorán.

A Fesztiválzenekar muzsikusai szimfonikus és kamaraformációban is fellépnek a nap programján. Sibelius első szimfóniáját ezúttal a finn Anna-Maria Helsing vezényletével adják elő. Az első koncert 10:30-kor, míg az utolsó 21:00 órakor kezdődik. A 45 perces hangversenyekre egyaránt 2.500 Ft a belépő.

A sorozat művészeti vezetői Fischer Iván és Káel Csaba, a maraton 2024. február 4-i, tervezett részletes programja a Budapesti Fesztiválzenekar honlapján olvasható.

Budapesti Fesztiválzenekar – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Új világrekord – több, mint egy kilométerre lőtt el a magyar íjász

nyugdijaspeti

Ez a lány nem tudta elfogadni apja halálát, különleges módot talált az emlékezésre

nyugdijaspeti

Kiváló minőségű magyar libahús kerülhet a Márton napi asztalra – tavalyi áron?

nyugdijaspeti