Image default

7 zöldség, amit az erkélyeden is termeszthetsz

Megmutatjuk hogyan termesztheted a legjobb gyökérzöldségeket, amelyek könnyen és gyorsan nőnek konténerekben, balkonládákban kert nélkül az erkélyen. Ezeknek a gyökérzöldségeknek a termesztése egyszerű. Mutatjuk!

Burgonya

A puha és puha friss burgonya mennyei ízű, akár a paradicsom. És semmiféle helykorlátozás nem állíthatja meg! Kis erkélyen, teraszon  is termeszthető. A burgonya termesztése bármilyen típusú edényben, termesztőzsákban, sőt polietilén zacskóban, szemeteszsákban és gumiabroncsban is lehetséges. Egyetlen dologra kell figyelni, hogy vízelvezető nyílás legyen rajta.

Sárgarépa

A gyorsan kitépett sárgarépa édes és ropogós. Szerezz be néhány balkonládát vagy cserepet, és szórd bele a magokat. Az ültetőedények 15-45 cm mélyek legyenek, a termesztett sárgarépa típusától függően. Célszerű elkezdeni a sárgarépa ültetését 2-3 héttel az utolsó tavaszi fagy előtt.

Cékla

A cékla vasban, C-vitaminban, magnéziumban és káliumban gazdag. Érdemes kis erkélyen nevelni őket. Ez az egyik legjobban gyorsan növekvő zöldség. Ültesd el a céklamagot közvetlenül kis cserepekbe, amelyek legalább 20 cm mélyek és szélesek. A cékla nem szereti, ha átültetik. Kezdj el a céklát tavasszal ültetni, nyáron kerüld a hőmérséklet felmelegedését, és nyár végén vagy ősszel kezdje újra az ültetést.

Gyömbér

A gyömbér termesztése nagyon szórakoztató egy városi kertben. A gyömbér levelei és hajtásai is ehetők és ízletesek. Szerezz be gyömbér rizómákat, és ültesd el őket körülbelül 30 cm mély, közepes méretű edényekbe. Olyan helyet válassz, ahol teljes napsütés éri.

Retek

Ha gyorsan növekvő zöldséget keresel, termessz retket. Alig van szükség helyre, és egy hónap múlva megkezdheted a “betakarítást”. Rendezz el néhány 15-20 cm mély edényeket, és szórd bele a magvakat. Egy kis erkély, de még egy ablakpárkány is elegendő, ha naponta körülbelül 5-6 óra közvetlen napfény éri.

A magvakat néhány héttel az első várható fagy előtt ültesd el. Vannak olyan retekfajták is, amelyek télen is termeszthetők. Tartsd a talajt egyenletesen nedvesen. Ellenkező esetben a retek gyökerei kemények és rostosak lesznek.

Zöldhagyma

Lakásában a zöldhagyma megszakítás nélküli egész évben teremhezt. Akár már 15 cm mély cserepek is elegendőek a hagyma elültetéséhez. Gyorsan nőnek, és legfeljebb néhány héttel később már aratni fogsz. Egyetlen trükk, hogy meleg és legalább 4-5 órán át közvetlen napsütötte helyre van szüksége.

Fokhagyma

A fokhagyma szárának is már kellemes fokhagyma íze van. Nekünk magyaroknak nem is kell elmondani, mennyi mindenhez használunk fokhagymát. Ültess el pár gezezdet a fokhagymából egy 15-20 cm mély cserépbe vagy balkonládába és néhány hónap múlva ki is húzhatod a friss fokhagymát.

balconygardenweb.com – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Csúnyán visszaéltek Karikó Katalin nevével – kétes gyógyszereket reklámoznak

nyugdijaspeti

Saját kollégájuk életét mentették meg a fináncok

nyugdijaspeti

Hivatalos! Ennyivel emelkednek a nyugdíjak

nyugdijaspeti