Image default

Kiváló minőségű magyar libahús kerülhet a Márton napi asztalra – tavalyi áron?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közzétett körképe szerint a közelgő Márton napon kiváló minőségű magyar libahús és libamáj kerülhet a hazai fogyasztók tányérjára.

A madárinfluenza-járvány két, egymást követő hulláma miatt 2023 első felében az utóbbi évek legalacsonyabb mennyiségét állította elő a lúdágazat, az év második felében azonban ismét felfutóban van a termelés, így remélhetőleg a közelgő Márton napon sem lesz hiány a hazai libahúsból – írták.

A Lúdszövetség adatai szerint az év első kilenc hónapjában 15 ezer tonna élő libát vágtak le a vágóhidakon, ami 17 százalékkal haladja meg az előző évi szintet.

A körkép kitért arra, hogy

noha az év során a takarmányárak csökkentek, a fogyasztók mégis magasabb áron találkozhatnak a libahússal és a libamájjal a boltokban.

Mint írtuk, hasonló a helyzet a halaknál is: Drasztikusan csökkentek a takarmányárak a tavalyi évhez képest, normalizálódtak az energiaköltségek. Csak a bérköltség növekedett a tavalyi évhez képest, de a másik kettő kompenzálja ezt. Így csak a kereskedőkön múlik, hogy nyerészkednek-e. Az élő ponty kilója tehát idén is 2000 forint körül alakul majd, a harcsát kilónként 4000 forintért adhatják.

Prémium lett a libahús

A libából készült termékek exkluzív, prémium kategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik. A hazai libahús termelésének jelentős része exportra kerül, hízott libamáj termelésben pedig Magyarország a világ élvonalába tartozik.

A Márton napi libafogyasztás évszázados hagyománya ma is él. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon nagy evés-ivást rendeztek elődeink, hogy a következő esztendőben is bőségben legyen részük – idézte fel a NAK.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Elment a Kossuth-díjas népdalénekes legenda, Budai Ilona

nyugdijaspeti

Ide özönlenek a német nyugdíjasok – Ennyivel jobb itt élni?

nyugdijaspeti

Kiderült, hogy készül Magyarország a nagy Lipcsei Könyvvásárra

nyugdijaspeti