Image default

Szenzációs Rippl-Rónai kiállítás nyílt Kaposváron

Rippl-Rónai József (1861-1927) minden korszakából mutat jellemző és jellegzetes alkotást a festőművész nevét viselő múzeum legújabb időszaki kiállítása, amely október 18-án nyílt meg Kaposváron.

A közönség a Rippl-Rónai a színek bűvöletében című, a Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpontban berendezett tárlaton 19 képet láthat 9 magyarországi múzeum gyűjteményéből. Ezt a Múzeum MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében tudatta.

fotó: Sonline, Muzslay Péter

Kiemelt kép a Szüleim negyvenévi házasság után (1897) című kettős portré, amellyel a fiatal művész tisztelgett imádott szülei előtt – emelték ki.

Hozzátették: az érdeklődők emellett megcsodálhatják a vibráló fény-árnyék hatásának köszönhetően jelentős, a Rippl-életműben ritka, impresszionista hangvételű Akt teraszon (1908) festményt.

Valamint az emblematikus, polgári hatású Lajos és Ödön (1918), valamint a Reggeliző asztal, a Maszkos csendélet (1910), a Kastély a parkban és egyebek mellett a Sárga kastély című alkotást is.

A december 10-ig látogatható kiállítással szeretnék megismertetni a somogyi vármegyeszékhely közönségét más vidéki intézményekben őrzött Rippl-Rónai-festményekkel. Továbbá felhívni a figyelmet Rippl-Rónai József értékeire, a festőnek a magyar képzőművészet kánonjában elfoglalt kiemelt helyére – hangsúlyozták a szervezők.

A Múzeum utalt rá:

a haláláig Kaposváron élő és alkotó művész Róma-hegyi villája 1978-tól emlékmúzeumként működik.

Ez annak is köszönhető, hogy a festőegyik fogadott fia, Martyn Róbert megőrizte az épület eredeti bútorait, lakberendezési tárgyait és relikviáit. Így a festő testvére, a műgyűjtő Rippl-Rónai Ödön, s a kaposvári múzeum szakemberei jelentős Rippl-Rónai-képgyűjteményt hoztak létre több évtizedes gyűjtőmunkával – olvasható a közleményben.

A megnyitóról készült galéria EZEN a linken található.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Meglepő módon neveli a jácintjait Karikó Katalin

nyugdijaspeti

Hivatalos! Ennyivel emelkednek a nyugdíjak

nyugdijaspeti

A 90 éves Michael Caine azon gondolkodik, hogy nyugdíjba vonul

nyugdijaspeti