Image default

Amerikai versenyről a magyar selyemfűméz hozta el az aranyérmet

A világ tíz legjobb méze közé került a magyar márka, s a fajtamézek kategóriájában a legjobbnak bizonyult a Dr Honey selyemfű méze. A magyar méz évtizedek óta egyet jelent földünk legjavával. S bár az elmúlt két évben jószerivel csak a nehézségekről hallani a méhészetek háza táján, azért néha örömre is van okunk.

A Dr Honey tavaly már megmutatta, hogy mire is képes egy jó magyar méz, 2022-ben ugyanis az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny döntőjében fajtamézek kategóriájában a világ három legjobb méze között végzett a hársmézével.

Ugyanez a márka idén felülmúlta a tavalyi rendkívüli sikerét, s

immár a dobogó legfelső fokára állhatott, ezzel elnyerte a világ legfinomabb fajtaméze elismerést.

Viszlai Andreát születésétől fogva körülvette a méhészet, de ennek ellenére nem készült ezzel foglalkozni. A pályaválasztás idején ugyanis a mezőgazdaság nem volt egy prosperáló ágazat, különösen nem a nők számára. A méhek csíptek, az édes mézből pedig olyan sokat fogyasztottak, hogy a nyári főszezon után szinte rá se bírt nézni – mosolyogva eleveníti fel a múltat Andrea, a Dr Honey márka megalkotója.

Csak sokára jött annak felismerése, hogy a mély gyökerekkel rendelkező méhészeti szaktudással mekkora kincs van a kezünkben, s ezzel addig kell valamit kezdenünk, amíg még megtehetjük: mivel egyrészt a méhész társadalom lassan kiöregszik, másrészt jönnek fel a trónkövetelő országok, s

félő, hogy a nemzetközi piacon jól csengő magyar méz hírneve elvész.

Így lett aztán a franciatanárból egy mézes vállalkozás megalapítója, amely elsősorban az export piacokat veszi célba. „Jelenleg Japánba és Dániába exportálunk, de az angolszász piacok is az elsődleges céljaink között vannak, így fontos volt számunkra, hogy megméressük magunkat az amerikai versenyen is. Idén hársmézünk egy krémesített változata megismételte a tavalyi sikerét, csak most a krémmézek között ért el dobogós helyezést, míg a fajtamézek kategóriájában a selyemfűmézünk lett a No.1, vagyis a világ legfinomabb fajtaméze”- mesélte büszkén a tulajdonos.

A selyemfűméz egyedisége

A méz bár élelmiszernek minősül, jól tudjuk, hogy számtalan egészségügyi hatása is van, így a tapasztalatok szerint a selyemfűméz az egyik legjobb gyulladáscsökkentő a mézek között.

„Kevesen tudják, de az akáchoz hasonlóan a selyemfű is az Egyesült Államokból került Magyarországra, élőhelye is hasonló, legnagyobb mennyiségben az Alföld homokos talaján fordul elő, s ugyanúgy invazív növény, mint az akác. A verseny után egyezettünk a szervezőkkel, küldtem is nekik fotókat, s ámulva konstatálták, hogy bár a selyemfű náluk is megtalálható, de ilyen növény sűrűséget még nem láttak, és sajnos náluk nem is tudnak róla mézet gyűjteni, talán a kevés növény vagy az itthonitól eltérő agyagos talaj miatt. Pedig odaát a selyemfűnek óriási jelentősége van, s ahol megtelepszik, ott védik is, mivel a selyemfű a pompás királylepke egyedüli tápnövénye, vagyis a lepke kizárólag erre a növényre teszi a petéit, s a hernyói kizárólag ezzel táplálkoznak” – mondta Viszlai Andrea.

A Dr Honey esetében a rangos nemzetközi díjak igazolják a megbízhatóságot és azt, hogy évről-évre a legjobb minőséget képviselik a piacon.

Ráadásul idén nyáron sem ez volt az egyetlen örömhír. Mint arról a Nyugdíjasbaráton is beszámoltunk augusztus elején, “a Londonban kihirdetett Great Taste Awardon szintén nyertünk díjat, mégpedig az első mézborunkkal, rögtön két csillagot. Így összesen van 17 díjunk csak Londonból, pont annyi, ahány magyar származású Nobel-díjasunk”.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Elment a sportkommentátor legenda, Dobor Dezső

nyugdijaspeti

Mézeskaláccsal és mézzel várnak mindenkit Gyulán

nyugdijaspeti

Szívbetegeknek készítették ezt a csodálatos túraútvonalat

nyugdijaspeti