Image default

Több mint száz restaurált film szerepel a Budapesti Klasszikus Film Maraton idei programjában

Több mint száz restaurált klasszikust, többek közt a Jézus Krisztus szupersztárt, az Ed Woodot, a Régi idők fociját és a Grease-t is lehet majd látni a szeptember 12-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maraton programjában.

A programban szerepelnek többek közt Latabár Kálmán klasszikusai, Keleti Márton és Gazdag Gyula korszakos művei is. De Korda Sándor alkotásai, az Oscar-díjas Pressburger Imre munkái, valamint unokái, a BAFTA-díjas Andrew Macdonald producer és Kevin Macdonald Oscar-díjas rendező filmjei is láthatóak – közölte a Nemzeti Filmintézet csütörtökön az MTI-vel.

Mágnás Miska c. filmklasszikus Latabár Kálmánnal

Olyan különlegességeket is meg lehet nézni a nagy kivetítőn, mint az 1916-ból fennmaradt első mozgókép Budapestről. Látható lesz a legelső Oscar-díjas film, a Szárnyak. De a leghíresebb magyar női rendezők első alkotásai, vagy számos sport témájú dokumentumfilm-különlegesség is lesz.

Több vetítésen személyesen az alkotók is ott lesznek. Mások mellett Andrew Macdonald és Kevin Macdonald, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Gárdos Péter, Thierno Souleymane Diallo és Pierre Földes, valamit a filmtörténet neves kutatói mesélnek majd kulisszatitkokat és ritkán hallható érdekességeket a közönségnek.

A filmek egy részét ingyenesen tekintheti meg a közönség

egy óriás kivetítőn a Szent István-bazilika előtt,  a fesztivál további vetítéseire pedig

kedvezményes, ötszáz forintos áron válthatók jegyek.

A diákok és a tanárok, valamint az ötödik kerületi lakosok ingyenesen vehetnek részt a vetítések többségén. Ezek a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben lesznek.

Sorsolás is lesz

A Szépművészeti Múzeummal együttműködve a Jean Renoir francia rendező filmjeinek vetítésein résztvevők között ingyenes belépőket sorsolnak ki a filmes édesapja, Auguste Renoir impresszionista festő szeptemberben 22-én nyíló kiállítására.

A vetítésekhez idén új helyszínként csatlakozik a Budapest Music Center, ahol két filmkoncertet vetítenek le Harcsa Veronika, Lukács Miklós, Dés László és Gőz László részvétele mellett.

A diákoknak és tanároknak a szervezők kétezer ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak. Ezek az összes vetítésre érvényesek. A közönség többi tagja pedig az Urániában, a Francia Intézetben és a Toldi moziban online és személyesen, valamint a fesztivál honlapján, az egyes filmek oldalán tud jegyet venni.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Aki miatt megszerettük a fizikát – 44 éve nincs köztünk Öveges professzor

nyugdijaspeti

A 70-es évek legkeményebb akcióhőse- 20 éve ment el Charles Bronson

nyugdijaspeti

Erre érdemes figyelni – pénteken megváltozik a közelekedés a fővárosban!

nyugdijaspeti