Image default

Szerelem, szenvedély, csata, hatalmi harc, árulás és hűség – szenzációs magyar sorozat indul a Dunán

Rengeteg szerelmet, szenvedélyt, csatát, hatalmi harcot, árulást és hűséget ígér egy viharvert történelmi időszakban a Tündérkert; a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első kötete alapján készült 8 részes filmsorozat október 13-án, pénteken 21 órakor dupla epizóddal debütál a Dunán – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

A fordulatos történelmi filmsorozat a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Megafilm Service és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciójában készült.

Helmeczy Dorottya producer

Először arról hoztak döntést, hogy a regény cselekményszálaiból melyeket használják fel, hogy a történet követhető, “az egész képlet” érthető legyen. Ilyenkor össze kell vonni szereplőket, cselekményeket, megkeresni a történet súlypontjait, ez többéves fejlesztési folyamat – tette hozzá a producer.

Két évig forgatták

Elmondta: előkészülettel és utómunkával együtt két évig tartott a sorozat létrehozása, a forgatás 95 napos volt. A XVII. századi Erdélyben játszódó, hatalmi harcokról szóló filmben sok pressziónak kitett, erőteljes karakter jelenik meg, akik ellentmondásos döntéseket hoznak, ettől válik izgalmassá a történet.

Katona Péter Báthory Gábor szerepében

A sorozat fő szála azt mutatja be, hogy amikor Báthory Gábor 20 évesen hatalomra kerül, hogyan kormányoz egy fejedelemséget, milyen döntéseket hoz, hogy megtartsa a hatalmát és Erdélyt megerősítse. Egy másik szál Bethlen Gábor története, aki higgadt politikus, és kettőjük dinamikája működteti a sorozatot – tette hozzá.

Szimbólumok a sorozatban

A producer a jelmezekről elmondta: sokat adtak a szépségre. Éppen azért, mert a sorozatban kíméletlen dolgok történnek, túlzóan szép csomagolást adtak neki. A látvány nem mindig korhű, sokszor dramaturgiai célt szolgál egy-egy helyszín vagy ruha. Példaként említette, hogy Báthoryéknak a sárkány volt az emblémája, a Bethlen-családnak a hattyú, ezek a szimbólumok mindenütt megjelennek a sorozatban. “Sok ilyen szimbóluma van a sorozatnak, amitől belecsöppenünk egy brutális mesevilágba” – tette hozzá.

A Tündérkert beharangozója:

A színészek kiválasztása hosszú hónapokat vett igénybe. A sorozatban 72 színész vesz részt, zseniálisan játszanak – tette hozzá, kiemelve, hogy a Báthory Gábort alakító Katona Péter Dániel tévedhetetlen, annyira hiteles, úgy viszi a hátán a sorozatot, ahogy nagy világsikereknél látható. Az ő castingja volt a legnagyobb tét – emelte ki a producer.

Az első dupla epizód után a sorozat további részei péntek esténként láthatók.

Helmeczy Dorottya szólt arról, hogy a trilógia másik két kötete – A nagy fejedelem és A nap árnyéka – megfilmesítését is tervezik. Arról beszélt, hogy amíg ez a szenvedélyek nyolc epizódja, és az látható, hogy a döntések milyen következményekkel járnak, utána következik Bethlen időszaka, ami arról szól már, hogy egy pici ország, nehéz helyzetben hogyan marad talpon, olyan politikai meccsekkel, amelyeket szinte lehetetlennek érzünk. Nem működik Báthory Gábor története Bethlen Gábor története nélkül – mondta, hangsúlyozva: mindenképpen folytatni szeretnék a sorozatot.

Báthory Erzsébetet – Szamosi Zsófia

Másnap megmutatják a kulisszatitkokat is

Az október 13-án debütáló első két részt követően másnap, október 14-én 16 óra 30 perckor a sorozat kulisszatitkaiba is betekintést nyerhet a közönség a Hogy készült a Tündérkert? című werkfilmből. Kiderül például, hogy milyen instrukciókat adott a rendező, hogyan oldották meg a kaszkadőrök a legveszélyesebb feladatokat, hogyan készültek az élethű maszkok és véres sebhelyek, és mit csináltak a színészek két felvétel között a forgatás alatt. Részlet az adásból:

Kik a Tündérkert szereplői?

A Báthory Gábor szerepét alakító Katona Péter Dániel mellett Bethlen Gábort Bokor Barna játssza. A Tündérkert női karaktereit többek között Szamosi Zsófia, Szőke Abigél, Dobos Evelin, Gáspár Kata, Balsai Móni, Parti Nóra és Éder Enikő alakítják, mellettük a főbb szerepekben Kálloy Molnár Péter, Rajkai Zoltán, Pataki Ferenc, Lukács Dániel, Pál D. Attila, Dimény Levente, Henn János és Németh B. Kristóf is látható.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Így vernek át az étrend-kiegészítőkkel

nyugdijaspeti

Vasárnap estig ingyenesen nézheted meg ezt a három klasszikus magyar filmet

nyugdijaspeti

A menhelyi kiskutya tette boldoggá az özvegyasszony szomorú életét

nyugdijaspeti