Image default

Mától “legálisan” járhat be munkahelyére a TV Maci – végre belépőkártyát kapott

Belépőkártyát kapott az Esti mese legendás fogmosó barnamedvéje, a TV Maci mint az intézmény egyik “legrégebbi dolgozója” az MTVA vezérigazgatójától. Papp Dániel kedden a közmédia székházában a figura 60. “születésnapja” alkalmából akasztotta a kártyát a TV Maci nyakába.

MTI/Balogh Zoltán

Az érdeklődők az MTVA látogatóközpontjában berendezett “maciszobában” találkozhatnak sokak kedvenc mesenéző figurájával, aki először 1963. április 15-én jelent meg az Esti mese szignálfilmjében.

Az eredeti ötlet szerint egy “rokonszenves, de szigorú” orvos hívta volna fel a figyelmet a korai lefekvés, a fogmosás, az egészséges étrend, a megfelelő öltözködés és a tisztálkodás kulturált formáinak fontosságára. Végül azonban a József Attila-díjas író, szerkesztő-dramaturg, Bálint Ágnes döntött a macifigura mellett, mert úgy gondolta, hogy a legtöbb gyerek mackóval alszik el, így közel érzi majd magához.

Film, Színház, Muzsika 1971. július 31. ADT Arcanum

Alkotójával együtt tartotta a születésnapját

A TV Maci “hivatalos születésnapja” október 23., mivel a televíziós mese műfaját megteremtő Bálint Ágnes, az Esti mese szignálfilm eredeti forgatókönyvírója ezen a napon született.

A film rendezője, Kende Márta. A forgatás teljesen egyszerű módon egy lakásban berendezett stúdióban készült, és a mackó lakhelyét egy babaház adta – (emlekmacko.hu)

Papp Dániel az ünnepségen elmondta: a TV Macinak van már űrhajós igazolványa, személyi igazolványa, és készült róla bélyeg is, de belépőkártyája még nincs. A figura összeköti a szülőket a gyerekekkel, sőt a Kárpát-medence magyarságának is fontos, hiszen sok magyar a TV Macin nőtt fel – tette hozzá.

Személyit kapott a TV Maci

2000-ben a TV Maci megkapta a hivatalos személyi igazolványát, ezzel is elismerve népszerűségét. Ez a mackó nem csupán egy bábfigura, és ahogy emlegetik az alkotói, ő az MTV legrégebbi „munkatársa”.

“Fejet hajtunk Bálint Ágnes munkássága előtt, és remélem, hogy a közmédiának sikerül a TV Maci legendáját életben tartani. Volt, hogy páran megpróbálták ezt a mítoszt megdönteni, de nem sikerült; a TV Maci győzött és azt hiszem, hogy ebben a formájában akár örök életet is szavazhatunk neki” – mondta a vezérigazgató.

Karikó Katalinnal 2021-ben

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Az időben megkezdett újraélesztés a mentő kiérkezéséig életet menthet

nyugdijaspeti

Idősek Tanácsa: “Nyugdíjasként érezzük, hogy odafigyelnek ránk és a lehetőségekhez mérten segítenek”

nyugdijaspeti

Bodrogi Gyula 90! – interjú a Nemzet Színészével

nyugdijaspeti