Image default

„A családi fészek nem temető” – erős hangvételű közleményt adtak ki a temetkezési szervezetek

Temetkezési szervezetek közös edukációs kampányt indítanak azért, hogy segítsenek megérteni, milyen hatásai lehetnek, ha a temető helyett a családi otthonban helyezik el az urnákat. Elég erős hangvételű közleményt adtak ki emiatt.

Tönn temetkezési szervezet közös közleményben hívta fel a figyelmet arra: évről évre 2-5 százalékkal nő az urnás temetkezések aránya Magyarországon, azonban sokak számára nincs megfelelő tájékoztatás arról, hogy milyen kihívások járnak a hamvak otthoni elhelyezésével.

A kampány során több száz temetőben, tízezer tájékoztató kiadványt helyeznek el egy a témával foglalkozó honlapot – magyartemetkezes.hu – is indítottak. Valamint médiamegjelenésekkel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a hozzátartozóknak milyen segítő és támogató rendszer áll rendelkezésükre, amellyel könnyebben tudnak eligazodni a kegyeleti kérdésekben.

Magyarországon az urnás temetések aránya 70 százalék. Budapesten 95 százalék és a megyei jogú városokban is jóval az országos átlag feletti.

A temetkezési szervezetek úgy fogalmaztak: „a családi fészek nem temető!”

A hazaszállított, majd otthon tartott hamvak esetében fennáll a lehetőség, hogy ez a megoldás nem nyújtja a közös búcsú átélésének „élményét”. (sic!)

Szerintük ez ellentétben áll a hagyományos szertartásokkal, amelyekkel méltó módon emlékezhetünk meg a hozzátartozóról. Továbbá az urna otthoni tárolása veszélyeztetheti a közeli hozzátartozók jogát a kegyeletgyakorlásra és az elhunyt emlékének tiszteletben tartására. A méltó és tiszteletteljes elbúcsúzás fontos része az egészséges gyász folyamatának, így ennek alapos átgondolása létfontosságú. – zárták a temetkezési szervezetek.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ezek lesznek az újrainduló Delta első adásaiban

nyugdijaspeti

Brigitte Bardot elszánt állatvédőként emelte fel a hangját a magyar állatokért is

nyugdijaspeti

Olcsó lesz a paradicsom, nem drága, a szilvát viszont aranyárban mérik

nyugdijaspeti