Image default

Ez a gyümölcs csökkenti a demencia és az Alzheimer kockázatát

Egy sydney-i élelmezéskutató megállapította, hogyan csökkentheti a napi friss alma fogyasztása az Alzheimer-kór kockázatát. Az alma meglepő előnyökkel járhat az agy egészségére.

Dr. Vincent Candrawinata élelmezéskutató szerint bizonyítékok szólnak amellett, hogy a rendszeres almafogyasztás javíthatja a memóriát, és csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát. Ez a gyümölcs olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek összefüggésbe hozhatók a memória megőrzésével.

Elmondta, hogy az alma rendkívűl gazdag fenolokban, például flavonoidokban,

amelyek segíthetnek csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát azáltal, hogy megvédik az agyat a káros anyagoktól.

A kutató idézett egy amerikai tanulmányt, amelyhez a kísérlet 20 éven keresztül zajlott. A kutatásban 2800 fő, 50 éves résztvevő vett részt: azoknál, akik kevesebb flavonoidban gazdag élelmiszert fogyasztottak, a 20 év alatt kétszer-négyszer nagyobb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór és a kapcsolódó demenciák.

A flavonoidok olyan fenolos vegyületek, amelyek olyan gyümölcsökben, mint az alma és a körte, valamint olyan zöldségekben, mint a kelkáposzta és a spenót fordulnak elő. Még a csokoládéban és a borban is megtalálhatók! Ezek a vegyületek, ha megfelelően felszívódnak, jótékonyan hatnak az egészségünkre – mondta.

Ezt adja nekünk az alma

Kifejtette, hogy a magasabb almafogyasztás fontos vitaminokat és ásványi anyagokat adhat a szervezetnek, amelyek megvédik az agysejteket a neurotoxicitástól, ami ilyen neurodegeneratív rendellenességekhez vezethet.

Neurotoxicitás akkor következik be, amikor a szervezet idegrendszere természetes vagy mesterséges mérgező anyagoknak van kitéve, és megváltoztatja az idegrendszer normális működését. Ez végül az agyi neuronok megzavarásához vagy elpusztításához vezethet – mondta a kutató.

A klinikai táplálkozási szakértő hozzátette, hogy bár az Alzheimer-kórra nincs gyógymód, sőt, még az oka sem ismert, de vannak módszerek, amelyekkel csökkenthető a betegség kialakulásának esélye.

Egy friss alma javítja mentális egészséget is

Az alma jó forrása a pektinnek, egy oldható rostnak. Tanulmányok és kutatások szerint az ilyen típusú rostok nagy mennyiségű fogyasztása összefügg a depressziós tünetek alacsonyabb kockázatával – mondta.

A gyümölcsök és zöldségek rendkívül jótékony hatással vannak a mentális egészségre. Azok az emberek, akik gyakran fogyasztanak nyers gyümölcsöket és zöldségeket, kisebb valószínűséggel szenvednek a depresszió és a szorongás tüneteitől.

Daily Mail nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Már napi 4000 lépéssel csökkenthető a halálozás kockázata

nyugdijaspeti

Ha így kérted, előbb kapod meg az augusztusi nyugdíjad!

nyugdijaspeti

Értéktári védelembe került Toma András, az utolsóként hazatért hadifogoly életútja

nyugdijaspeti