Egy sydney-i élelmezéskutató megállapította, hogyan csökkentheti a napi friss alma fogyasztása az Alzheimer-kór kockázatát. Az alma meglepő előnyökkel járhat az agy egészségére.
Dr. Vincent Candrawinata élelmezéskutató szerint bizonyítékok szólnak amellett, hogy a rendszeres almafogyasztás javíthatja a memóriát, és csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát. Ez a gyümölcs olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek összefüggésbe hozhatók a memória megőrzésével.
Elmondta, hogy az alma rendkívűl gazdag fenolokban, például flavonoidokban,
amelyek segíthetnek csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát azáltal, hogy megvédik az agyat a káros anyagoktól.
A kutató idézett egy amerikai tanulmányt, amelyhez a kísérlet 20 éven keresztül zajlott. A kutatásban 2800 fő, 50 éves résztvevő vett részt: azoknál, akik kevesebb flavonoidban gazdag élelmiszert fogyasztottak, a 20 év alatt kétszer-négyszer nagyobb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór és a kapcsolódó demenciák.
A flavonoidok olyan fenolos vegyületek, amelyek olyan gyümölcsökben, mint az alma és a körte, valamint olyan zöldségekben, mint a kelkáposzta és a spenót fordulnak elő. Még a csokoládéban és a borban is megtalálhatók! Ezek a vegyületek, ha megfelelően felszívódnak, jótékonyan hatnak az egészségünkre – mondta.
Ezt adja nekünk az alma
Kifejtette, hogy a magasabb almafogyasztás fontos vitaminokat és ásványi anyagokat adhat a szervezetnek, amelyek megvédik az agysejteket a neurotoxicitástól, ami ilyen neurodegeneratív rendellenességekhez vezethet.
Neurotoxicitás akkor következik be, amikor a szervezet idegrendszere természetes vagy mesterséges mérgező anyagoknak van kitéve, és megváltoztatja az idegrendszer normális működését. Ez végül az agyi neuronok megzavarásához vagy elpusztításához vezethet – mondta a kutató.
A klinikai táplálkozási szakértő hozzátette, hogy bár az Alzheimer-kórra nincs gyógymód, sőt, még az oka sem ismert, de vannak módszerek, amelyekkel csökkenthető a betegség kialakulásának esélye.
Egy friss alma javítja mentális egészséget is
Az alma jó forrása a pektinnek, egy oldható rostnak. Tanulmányok és kutatások szerint az ilyen típusú rostok nagy mennyiségű fogyasztása összefügg a depressziós tünetek alacsonyabb kockázatával – mondta.
A gyümölcsök és zöldségek rendkívül jótékony hatással vannak a mentális egészségre. Azok az emberek, akik gyakran fogyasztanak nyers gyümölcsöket és zöldségeket, kisebb valószínűséggel szenvednek a depresszió és a szorongás tüneteitől.
Daily Mail nyomán Nyugdíjasbarát