Image default

Így tett keresztbe Zámbó Jimmy temetésén az RTL a TV2-nek

Zámbó Jimmy, akit rajongói nemes egyszerűséggel Királynak hívtak, a szilveszteri tragédia után két nappal, január másodikán adta fel a küzdelmet. Halálának évfordulóján felelvenítjük, hogy miként zajlott a médiában a temetése. Ehhez Árpa Attila “Ha én ezt a klubról egyszer elmesélem” c. könyvét hívtuk segítségül.

Zámbó Jimmy 2001. január 1-jén az újévet ünnepelték családi házukban. Másnap hajnalban Jimmy Beretta típusú pisztolyával főbe lőtte magát. Felesége 9 évvel későbbi visszaemlékezése szerint meg akarta mutatni neki, mekkorát szól a fegyver. Két lövés után kiürítette a tárat, majd a feleségére fogta, s hogy megnyugtassa őt, nincs benne több lőszer, a saját halántékára célozva sütötte el újból. Január másodikán, a Honvéd Kórházban délelőtt belehalt sérüléseibe. Több tízezren kísérték a temetést, amikor az énekest örök nyugalomra helyezték Csepelen.

Árpa könyvében felelveníti, hogy Jimmy halála után órákkal már egy emlékműsort terveztek a meglévő és a még le nem adott anyagokból. “Ha már az élő Jimmy nem kaphatott műsort, készítettünk egyet a halottnak. Médiaszempontból nincsen értékesebb dolog egy halott sztárnál, mondtuk néhányan nyersen, miközben próbáltuk leplezni a döbbenetünket vagy éppen közömbösségünket.” Amikor a “vágószobában néztük a Királyt, ahogy énekelt, mindez lassított képekkel aláfestve, mindenkiből előtört egy keserű meghatottság. Az egész emlékműsort ebben a hangulatban készítettük.”

A producerl elmondja, hogy az emlékműsort valóban őszinte érzelmekkel készítették, Jimmy temetése már csak egy médiaesemény volt számára. “Egy harc a nézettségért, a könnyekért, a TV2 kamerái ellen.”

Médiatörténeti esemény volt a temetés

Időközben a Zámbó család az RTL Klubnak adták el a temetés közvetítési jogait. Ez azonban csak a templomra és a temetőre vonatkozott, így az utcára, ahol a koporsót vitték, az RTL-nek nem volt ráhatása. Mindent bevetettek, hogy a TV2 kameráit távolt tartsuk az eseménytől. Lezáratták az utakat és a környező utcákat, tereket, kibérelték “az összes környékbeli darut, emelőszerkezetet, tűzoltólétrát, minden olyan eszközt, amellyel egy operatőr a magasba tudott volna emelkedni.”

 

A TV2 helikoptere azonban gondot okozott az RTL-nek, hiszen az a levegőből vette a gyászmenetet. A temetőnél viszont az RTL keresztbe tett a TV2-nek. “A sírhely mellett ugyanis figyelt vagy száz galamb egy kalitkában, arra várva, hogy a megfelelő pillanatban szabadon engedjék őket. A temetés szempontjából ez a pillanat a koporsó leeresztése volt. A mi szempontunkból viszont az a pillanat, amikor a TV2 helikoptere közelebb akart kerülni.” A gyászmenet képei bekerültek más televíziók híreibe is, de azokon nem sokat lehetett látni.

A temetőnél nehezebb dolguk volt

Miközben folyamatosan akartak a konkurens csatornák kamerásai bejutni a Csepeli Temetőbe, egy operatőr feljutott a szomszédos gyártelep területén lévő hatalmas betonsiló tetejére. Itt egy pillanatra Árpaáék kétségbeestek, ugyanis a gyár magánterület volt, oda nem mehettek be, hogy elzavarják az operatőrt.


A megoldásról Árpa a könyvében így ír: “És ekkor villant be egy mentőötlet. Egyik asszisztensemet elküldtem a közeli bevásárlóközpontba, hogy azonnal vásároljon legalább húsz fekete esernyőt. Tíz perc múlva már a kezemben voltak. Én pedig kiosztottam azokat a sír körül álló embereknek. Érdekes módon senkinek nem jutott eszébe, hogy megkérdezze, miért kell ernyő, amikor egy csepp eső, egy szem hó nem esik. Az ernyőket kinyitották. A TV2 partizánkamerája nem láthatott semmit, csak egy fekete foltot.”

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Elkezdődik a nagyhét, de mi az a virágvasárnap?

nyugdijaspeti

A 70 esztendős Szűcs Judith nem erőlteti, de már szeretne nagymama lenni

nyugdijaspeti

Érdekes programokkal vár az Őrségi Tökfesztivál

nyugdijaspeti