Image default

Karikó Katalin megkapta Szent-Györgyi Albert dolgozószobáját!

Több száz ember köszöntötte csütörtökön Szegeden Karikó Katalint. Mint ismert, a kutatónő részesül december 10-én az orvosi-élettani Nobel-díjban az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.

Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épülete előtt, a szintén Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert szobra mellett állva úgy fogalmazott, minden jó itt történt vele Szegeden, itt tanult, itt ment férjhez és itt született a lánya is.

Az egyetemen rendezett ünnepségen Karikó Katalin köszönetet mondott kisújszállási tanárainak, az egyetemi oktatóinak és egykori kollégáinak a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. Elmondta, a Nobel-díj bejelentését követő sajtótájékoztató után kutatótársa, Drew Weissman kollégáival elment ünnepelni,

„Én pedig Hazamentem, mert én itt ünnepelek!”.

Párhuzam Szent-Györgyi Alberttel

Ma is élő kapcsolat van az egyetem és egykori hallgatója között. Karikó Katalin elfogadta az egyetem kutatóprofesszori címét, és támogatja a fiatal kutatók csoportjait – hangsúlyozta a rektor.

A rektor az ünnepi ülésen átadta azt a kulcsot Karikó Katalinnak, amely azt az irodát nyitja, ahol az SZTE első Nobel-díjasa, korábbi rektora, Szent-Györgyi Albert dolgozott – írja a Szegedma.hu.

A Dóm tér 8-ban, az első emeleten található szobájában

még a Szent-Györgyi Albert által használt bútorok, de már csúcstechnológiával felszerelt kutatási eszközök

várják Magyarország első Nobel-díjjal kitüntetett kutatónőjét. Ez a szoba szimbolikusan is összekapcsolja a Szegedi Tudományegyetem legmagasabb szinten is elismert kutatóit.

A szobáról maga Szent-Györgyi Albert nyilatkozta korábban, hogy:

“Egy olyan kutatóintézetnek, amilyen az enyém, szüksége van olyan atmoszférára, amelyben a fiatalság jól érzi magát. A fiatalságnak együtt kell dolgoznia és élnie a tanárral, és meg kell adni számára a lehetőséget, hogy vitatkozhasson. Diákjaim egyenlők mellettem, velük együtt nemcsak dolgozom, hanem sportolok is”

– jelentette ki 1937-ben a rádió mikrofonja előtt.

Szent-Györgyi Albert dolgozószobájában

Botka László polgármester úgy fogalmazott, hogy Karikó Katalin kitartása és embersége erőt adott a szegedieknek.

Bejelentette, Szeged legmagasabb épületét, a Bertalan híd lábánál álló 17 emeletes toronyházat

a jövőben Karikó Katalin, a város díszpolgára és Szent-Györgyi Albert arcképe díszíti majd.

Tudtad, hogy Karikó Katalin lánya kétszeres olimpiai bajnok?

Az első Nobel-díjas magyar kutatónő a Szegedi Tudományegyetemen rendezett sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, a figyelem általában a filmsztárokra, sportolókra irányul, ki kell használni, hogy most a kutatók, a tudomány került a középpontba. Az elismerések nyomán jelentkező érdeklődés lehetőséget teremt arra, hogy az újságírókkal közösen elkezdődjön a munka annak érdekében, hogy az emberek jobban megérthessék a tudományt, tiszteljék jobban a tudósokat, a tanárokat, az orvosokat.

Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus beszédet mond a tiszteletére rendezett ünnepi ülésen a Szegedi Tudományegyetemen 2023. október 12-én. MTI/Rosta Tibor

A járvány idején a kutatók el voltak foglalva a vakcinafejlesztéssel és olyanok jutottak szóhoz, akik

“akik a Facebookon tanulták az immunológiát”

Az emberek, akiknek kérdéseik voltak, nem kaptak választ – mondta a biológus, aki szavai szerint az őszinte kommunikáció híve. Úgy látja, a kutatók és az újságírók közös feladata segíteni az embereket, hogy megérthessék azt, ami körülöttük történik, hogy az, aki érdeklődik, tudományos ismeretekhez juthasson.

1984 óta képesek a tudósok “egy kémcsőben” RNS-t előállítani

A kutató, aki Drew Weissmannal megosztva részesül december 10-én az orvosi-élettani Nobel-díjban az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért, felidézte, 61 éve fedezték föl az RNS-t, 1984 óta képesek a tudósok “egy kémcsőben” RNS-t előállítani, ami bármilyen fehérjét kódolhat. Már 2000-ben megalakultak az első cégek, melyek rákellenes vakcinát szerettek volna fejleszteni az mRNS-technológia segítségével – mondta a szakember, aki ma is ezt tartja az eljárás egyik legfontosabb felhasználási lehetőségének.

Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus a tiszteletére rendezett ünnepi ülésen a Szegedi Tudományegyetemen 2023. október 12-én. MTI/Rosta Tibor

 

Mint mondta, tíz évvel ezelőtt a területtel foglalkozók közül nem gondolta senki, hogy a fertőző betegségek elleni oltás lesz az az első terület, amelyen a megoldás alkalmazást jóváhagyják a hatóságok.

A SZTE-vel tervezett együttműködésekről a kutatóprofesszor azt mondta, keresi a lehetőségeket, hogyan kapcsolódhat jobban be az egyetem életébe. Megjegyezte, most egy kicsit jobb helyzetben van, hiszen ha ír valakinek, akkor azonnal választ kap, ha pedig meghív valakit, akkor talán el is jön.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Gyarmati Andrea is betöltötte a 70-et – Isten éltesse!

nyugdijaspeti

Meghalt Pásztor István

nyugdijaspeti

Csak egy kicsivel, de emelkednek a Magyar Posta levélfeladásainak díjai

nyugdijaspeti