Image default

Soha nem látott Monet képet árvereznek el – 23 milliárdra számítanak

Claude Monet impresszionista festőművész korábban kiállításon nem szereplő alkotását bocsátják árverésre novemberben New Yorkban – jelentette be a Christie’s aukciósház.

Az árverési ház becslése szerint a Le bassin aux nymphéas (Tavirózsás tó) című kép több mint 65 millió dollárért (23 milliárd forintért) kelhet el. A két méter széles alkotás Monet híres, tavirózsákat ábrázoló sorozatába tartozik. 1917 és 1919 között készült, a művész kései munkái közé tartozik. Monet hasonló, tavirózsás festményei a világ nagy múzeumaiban láthatók.

Monet: Tavirózsás tó

A festő egész életében tanulmányozta a színeket és a fényt, ezzel a festményével “a természet mulandóságának dinamizmusát és szépségét ragadja meg, felfedezve a múló hangulatot, az évszakra jellemző virágzást, a víz mélységét és a fény tükröződését” – idézte a Christie’s közleményét a CNN online kiadása.

Az árverési ház tájékoztatása szerint a festmény egy család tulajdonában volt az utóbbi több mint ötven évben. Az alkotást korábban még soha nem állították ki, és nem bocsátották árverésre sem.

A Monet-festményre november 9-én, a Christie’s XX. századi munkákból rendezett New York-i aukcióján lehet licitálni. Az aukción Frida Kahlo egyik műalkotása is kalapács alá kerül.

“Frida Kahlo életét és munkásságát nem lehet megmagyarázni anélkül, hogy figyelembe ne vennék, hogy több mint száz évvel ezelőtt Mexikóban egy forradalom vette kezdetét, és az ország olyan liberális célországgá változott, amely a világ minden tájáról művészeket, írókat, fotósokat és filmkészítőket vonzott magához, egy olyan időszakban, amely Mexikó kulturális újjászületéseként ismert.” Ezt David Nájer mexikó budapesti nagykövete mondta az alkotóról.

2018 májusában Monet egy tavirózsás képe 84,7 millió dollárért (30 milliárd forintért) kelt el a Christie’s árverésén.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

121 éve született a nagy nevettető Latabár Kálmán

nyugdijaspeti

20 év után először és (idén) utoljára láthatjuk Janza Katát prózai szerepben

nyugdijaspeti

Családi kincskereséssel készül a Magyar Nemzeti Múzeum a múzeumok őszi fesztiváljára

nyugdijaspeti