Image default

6 ok, amiért egy idősebb kutya örökbefogadása a legjobb döntés, ha magányos vagy

 Idősebb korban egy háziállat befogadása szeretetet és társaságot nyújthat, valamint okot adhat arra, hogy a napi séták révén aktívak maradjunk. Az alábbiakban hat okot mutatunk be, miért érdemes megfontolni egy idősebb kutya örökbefogadását.

1. Az idősebb kutyák nagyszerű társak

A féktelen kölyökkutyákkal ellentétben az “érettebb” kutyák tökéletesek azok számára, akiknek lelassult az életük, és akiknek esetleg több idejük is van. Az idősebb kutya sétálni is tud veled, egész nap társaságod lehet, és szeretetet, sőt, védelmet is nyújthat.

Az energikus fiatalabb kutyáknak általában extra képzésre, valamint sokkal több figyelemre és mozgásra van szükségük, míg egy idősebb kutya talán könnyebben be tud illeszkedni a napi rutinodba, és nagyszerű társaságot nyújt Neked.

2. Nem olyan nagy a fizikai igénybevétel

A kölyökkutyáknak rengeteg fizikai igényük van; rendetlenek, hangosak, és általában sok türelmet és mozgást igényelnek.

  • Egy idősebb kutyának egészen más az energiaszintje, mint egy kölyökkutyának vagy egy fiatalabb kutyának.
  • Egy idősebb kutya örökbefogadásának több értelme lehet, ha nem szeretnél nagyobb energiájú életmódot folytatni.
  • Egy idősebb kutya például sok időt szeretne a kanapén tölteni, sok szeretetet, és naponta körülbelül 30 perces könnyed sétát igényel, szemben a hosszú sétákkal és futásokkal.

Fontos, hogy amikor idősebb kutyát keresel, tartsd szem előtt a személyes életstílusodat, és ezt az életstílust beszéld meg a menhelyen a szakértővel, ahonnan a kutyát választod. Így nagyobb a valószínűsége, hogy olyan kutyád lesz, amelyik a legjobban megfelel az Ön igényeinek.

3. Nincs szükség szobatisztaságra nevelésre

Egy idősebb kutya nagyobb valószínűséggel lehet, hogy már szobatiszta és megtanították neki az alapvető parancsokat. A hetekig tartó újságpapírral a padlón,  a kiszakadt bútorokkal és függönyökkel való szembesülés olyasmi, amit sok gazdi szívesebben elkerülne. Nem minden idősebb kutya viselkedik tökéletesen, de általában véve egy idősebb kutya szobatiszta, és kevésbé valószínű, hogy szétveri a háztartást, mint egy kölyökkutya.

4. Egy idősebb kutya aktívabb életre ösztönözhet

Ha van otthon egy kutyád, olyan társad lesz, aki arra ösztönöz, hogy aktívabb legyél. Akár napi kétszeri sétákról, akár hétvégi sétákról van szó a parkban, az idősebb kutya motivációként működhet, hogy kimozdulj és élvezd a szabadban töltött időt. Emellett lehetőséget biztosíthat a társas érintkezésre is.

Az idősebb kutyák általában nyugodtabbak, mint a kölyökkutyák, és talán kevésbé igénylik az intenzív testmozgást, így nem biztos, hogy minden nap órákat kell azzal töltened, hogy megpróbáld kifárasztani szőrös barátod. Egy olyan gazdi számára, aki maga is az idősebb korosztályba tartozhat, tökéletes lehet a korosabb kutyák nyugodtabb aktivitási szintje.

5. A háziállatok javíthatják a közérzeted

A kutyatartás összefüggésbe hozható a kevesebb orvoslátogatással és az alacsonyabb stressz-szinttel is. A legújabb kutatások szerint a potenciális egészségügyi előnyök közé tartozhat a szív- és érrendszeri egészség javulása, az alacsonyabb vérnyomás, az alacsonyabb trigliceridszint és a férfiaknál az alacsonyabb koleszterinszint is, valamint a szorongás, a depresszió és a magányosság kockázatának csökkenése.

Egy háziállat a jólétet is fokozhatja azáltal, hogy céltudatosságot ad, csökkenti a stresszt, és növeli az összetartozás és elkötelezettség érzését. A kutyatartás érzelmi előnyeit is nagyon fontos figyelembe venni.

6. Ha menhelyről fogadsz örökbe, életet mentesz

Az új kutyatulajdonosok többsége a kölyökkutyákat részesíti előnyben az idősebb kutyákkal szemben, és ez azt jelenti, hogy az idősebb kutyák nagyobb valószínűséggel maradhatnak az állatmenhelyen. Ha új háziállatot keresel, miért ne ragadnád meg a lehetőséget, hogy egy idősebb állatnak adj szerető otthont és esélyt az élethez? Még sok szép év állhat előttük.

A menhelyi kiskutya tette boldoggá az özvegyasszony szomorú életét

Ágnes, az özvegyasszony, hosszú éveken át egyedül élt, és a magány gyötörte mindennapjait. Egy nap azonban a sors új fordulatot hozott az életébe, amikor ellátogatott egy helyi állatmenhelyre. Az apró kiskutyák között egy különleges köteléket érzett az egyik örökbefogadható kiskutyával, és úgy érezte, hogy éppen rá várt a szívének hiányzó darabja.

A menhelyről való örökbefogadás soha nem jelentett még ilyen nagy boldogságot a 71 éves Ágnes számára. Az aprócska beagle keverék, akit „Körte” névre kereszteltek, azonnal meghódította a szívét. Körte a nevét onnan kapta, hogy mérhetetlenül szerette a körtét. Ha kapott egy kis szeletet, akkor azonnal ő lett a világ legkedvesebben bújó kiskutyája. A korábbi gazdáinak azonban nem kellett, Ágnes viszont azonnal beleszeretett. A kölyökkutyától áradó szeretet és vidámság a lelkének gyógyírt jelentett az elhunyt férje után érzett hiányérzettel teli időszakban. A történet ITT folytatódik.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Demencia-akciótervet terjesztenek a kormány elé

nyugdijaspeti

Ha szeretted a magyar népmeséket, ide el kell menned a hétvégén

nyugdijaspeti

Tavaszi ébredés: sétálj a virágba borult Budapest legszebb helyein!

nyugdijaspeti