Image default

Ebben a Balmorali-kastélyban töltötte utolsó napjait II. Erzsébet királynő – megmutatjuk belülről is

Tavaly szeptemberben II. Erzsébet királynő a skót felföldön, a Balmoral-kastélyban, családtagjai körében ment el. A 96 éves brit uralkodó évtizedek óta ott töltötte a nyár végét, és halála után sokan azon tűnődtek, vajon Károly király is így tesz-e majd. A királyi hagyományokat azonban nem könnyű megtörni, és Károly és felesége, Camilla királynő idén augusztus végén valóban elutazott Balmoralba, hogy a szokásos nyári látogatást megejtsék a birtokon. Íme a teljes útikalauz a birtokra, ahol II. Erzsébet királynő utolsó napjait töltötte.

A palota szóvivője szerint az uralkodó halálának egyéves évfordulója alkalmából nem terveznek hivatalos nyilvános eseményt, így könnyen lehet, hogy a király és társasága csak egy csendes, elmélkedéssel teli napot tölt a skót menedékhelyen.

A skóciai Aberdeenshire-ben, Royal Deeside-ban található kastélyról régóta azt mondják, hogy Erzsébet királynő kedvence volt, és a Ghillies Ball, a nyár végi ünnepség helyszíne. Ilyenkor a királyi család tagjai tartánt öltenek és a személyzetükkel ünnepelnek, bár a birtokon meghittebb családi eseményeket is tartanak.

A néhai uralkodó állítólag szívesen rendezett a kastélyban pizsamapartikat dédunokáival együtt, amikor a kastélyban töltötte az utolsó éveit. A királynő életéről szóló 2016-os ITV-dokumentumfilmben a királynő unokája, Eugenie hercegnő megosztotta, hogy a skót kiruccanás különleges helyet foglalt el a királynő szívében: “Szerintem a nagyi ott a legboldogabb. Szerintem nagyon-nagyon szereti a Felföldet”.

Hol is van pontosan Balmoral?

A birtok a Dee folyó jobb partján található a skóciai Aberdeenshire-ben, Ballater városának közelében, nem messze a Lochnagar-hegytől, amely népszerű kirándulóhely. A Balmoral-kastély nagyjából 500 mérföldre van a Buckingham-palotától, ami kilencórás autóút.

Ki a tulajdonosa?

Bár az olyan hivatalos királyi rezidenciák, mint a windsori kastély és a Buckingham-palota a brit adófizetők által finanszírozott Crown Estate tulajdonában vannak, Balmoral III. Károly király személyes tulajdona, akárcsak az angliai Norfolkban található Sandringham. Károly király mindkettőt édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után örökölte. A Forbes jelentése szerint Balmoral értéke jelenleg bő 118 millió dollár, azaz kb 42.5 milliárd forint. A királynak nem kell örökösödési adót fizetnie az ingatlan után a kormánnyal kötött 1993-as megállapodásnak köszönhetően. A Crown Estate korábbi cikkünkből lehet ismerős, ahol II. Erzsébet McDonald’s étterméről írtunk.

Mióta van a brit királyi család birtokában?

Először 1848-ban vették bérbe, majd 1852-ben vásárolták meg. Albert herceg vásárolta meg magának és feleségének, Viktória királynőnek, állítólag 32 000 fontot fizetett a birtok megszerzéséért. Balmoralt hat évvel azután vette meg, hogy a pár először járt Skóciában, és azóta a királyi családon keresztül öröklődik.

Balmoral technikailag már a 15. század óta létezik, de az évek során számos hozzáépítés és felújítás változtatta az otthont az eredeti változattól merőben eltérővé.

Milyenek a belső terek?

Bár a Balmoral-kastély számos helyiséggel rendelkezik, néhány különösen kiemelkedő. Az egyik legjobb példa erre a bálterem. Gigantikus csillárokkal, feltűzött szarvas agancsokkal és háromágú mintákkal a skót felföld ihlette stílus mesterkurzusa.

Az 1800-as évekből származó illusztrációk adnak némi képet arról, hogyan néztek ki a Balmoral szobái Viktória királynő fénykorában. Szaporodtak a kockás kárpitok, a mintás falburkolatok, a kandallókárpitok, a faragott fából készült szekrények és a bekeretezett tájképek. Rengeteg kandeláber is volt – ez akkoriban praktikus szükséglet volt.

Albert dolgozószobája

Albert herceg egyik dolgozószobája hasonló esztétikával rendelkezett, egészen a kockás szőnyegekig. Ez a személyes szoba is nagyszerűen használta a szép fehér virágos szöveteket és a fehér virágokkal tarkított zöld tapétát. Úgy tűnik, Albert herceg úgy vélte, hogy Balmoral belső tereit olyan felföldi részletekkel kell megtölteni, mint a tartánok és a selyemszövetek, a falakat pedig trófeák és fegyverek díszítik.

Fényképek tanúsága szerint a sötétzöld gyakran megjelenik az egész rezidencián. Vannak még tükrös márványkandallók, dobozba rakott szoknyás kárpitozott székek és rengeteg bőrkötésű könyv. Az impozáns órák és lámpatestek jelenléte ellenére nem nélkülözi a modern kori kényelmet – például a síkképernyős televíziókat.

II. Erzsébet dolgozószobájában, 1972-ben

Erzsébet királynőnek saját dolgozószobája volt, amelyet az 1970-es években ugyanezzel a jellegzetes kockás szőnyeggel borítottak. Ebben a szobában is finom fabútorok és virágos drapériák fedik az öblös ablakokat.

Mennyire pazar a kert?

A királyi család rezidenciáira jellemző módon Balmoralt festői táj veszi körül. A birtok 50 000 hektárnyi földterületen fekszik, amely egyaránt tartalmaz vadregényes skót tájat és gondosan ápolt kertrészeket. A Royal Collection Trust szerint 1855-ben kezdődtek meg a munkálatok a területen, Albert herceg aktív szerepet vállalt benne. A birtok szépítésének hagyománya a dinasztikus vonalon keresztül öröklődött: Mária királynő például virágoskertet hozott létre. A közelben Fülöp herceg is hozzájárult a saját kiegészítéseihez.

Amikor Erzsébet királynő és Fülöp herceg átvette a birtokot, a néhai edinburghi herceg élénk érdeklődést mutatott a kertek iránt. Hozzá tartozott egy zöldségeskert, egy vízikert, egy virágos sétány és egy tölgyfákkal teli terület. Van egy szívmelengető rejtett gyöngyszem a természetben: Viktória királynő szeretett kutyájának, Noble-nek a szobra.

A királyi család 1960-ban Balmoralban

Mire használják ma?

Királyi családi nyaralásra. A királynő szokás szerint nyáron látogatta Balmoralt. Nevezetesen, III. Károly király és Diana hercegnő nászútjukat a királyi rezidencián fejezték be, a Földközi-tenger körüli hajóútjuk után.

Évekkel később, 1997-ben a királynő Balmoralban tartózkodott, amikor értesült Diana hercegnő haláláról. Ez az a hely is, ahol III. Károly király és Camilla királyné hitvese a COVID-19 járvány kezdetén “elszigetelődött”.

II. Erzsébet Balmoralban Julie Payett-tel Kanada akkori kormányzójával. 2017

Amellett, hogy Balmoral a királyi család nyaralási célpontja, áprilistól júliusig minden nap megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, ahol a vendégek vezetett túrákon keresztül fedezhetik fel a területet.

architecturaldigest.com – Nyugdíjasbarát

fotók: architecturaldigest.com

hírek ebből a rovatból

Ide özönlenek a német nyugdíjasok – Ennyivel jobb itt élni?

nyugdijaspeti

Így strandoltunk a 70-80-as években

nyugdijaspeti

Csodálatos módot választott arra egy magyar könyvkiadó, hogy megemlékezzen születésnapján Szabó Magdára

nyugdijaspeti