Image default

Fiatalságunk legszebb napjaiba repít vissza ez a csodálatos kiállítás

A Magyar Menyasszony című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású új időszaki kiállításban több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg. Féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A kiállítás az elmúlt 500 év házasodástörténetén vezeti keresztül a látogatót, a XVI. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták. A rendkívül sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik. Illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét.

A kiállítás Nőkről szól – nemcsak Nőknek!

Magyar Nemzeti Múzeum több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig.

A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való. Ezt, a hagyomány szerint Mária királyné viselte Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát.

De nemcsak a gyönyörű ruhát csodálhatják meg a látogatók, hanem megismerhetik Habsburg Mária és II. Lajos frigyének történetét is, amely

például azon ritka elrendezett középkori házasság volt, melyet szerelem pecsételt meg.

A két fiatal a király korai haláláig (1526) rajongva szerette egymást.

500 éve is volt menyasszony, most is van

A kiállítás nemcsak az uralkodó dinasztiák és arisztokrata asszonyok történeteivel foglalkozik. Fontos szerepet kap a családja előrejutását mindenekelőtt ambicionáló polgárnő, és a korabeli társadalmi és öltözködési normákat felrúgó múzsa is.

A világban az elmúlt 500 évben szinte minden megváltozott, néhány szerep viszont ugyanaz maradt. 500 éve is voltak menyasszonyok, és ma is vannak. A kérdés az, hogy vajon miben egyezik a menyasszony és a nő szerepéről alkotott képünk? Miben más, hogyan gondolkodtak róla a múltban és hogyan állunk hozzá most?

50 nő, 50 sors, 50 egyedi és mégis az évszázadok távlatában tipikus, egy közös nagy mintázatba rendezhető történet. Van köztük a történelemből ismert koronás fő, 18. századi tisztes polgárasszony, reformkori múzsa, kitelepített magyar cselédlány, vagy a csodaszámba menő online ismerkedési platform match boldogságát máig élvező anyuka.

Arról, hogy hogy készült a Magyar Menyasszony kiállítás, IDE KATTINTVA láthattok egy videót a Nemzeti Múzeum Facebook oldalán.

Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

A színész, aki háromszor szökött meg a málenkij robot elől – 95 éve született Sinkovits Imre

nyugdijaspeti

Kettőt fizet négyet vihet akció az Újszínházban

nyugdijaspeti

Nyolc érdekesség a Mindenszentekről

nyugdijaspeti