Image default

Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentők

Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentő szervezetek tagjai, akiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára fogadott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vasárnap éjjel.

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára beszél a Líbiából hazatért magyar kutató-mentő szervezetek tagjainak fogadásán a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. szeptember 24-én. A Daniel nevű vihar szeptember 10-én csapott le a százezer lakosú kelet-líbiai Derna városára, két gát átszakadt, elárasztva a várost, több ezer ember halálát okozva. MTI/Lakatos Péter

 

Azbej Tristan a kifutópályán tartott sajtótájékoztatóján hosszú, fáradságos és hősies szolgálatnak nevezte a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport tagjainak útját.

Mint ismert, szeptember 11-én természeti csapás érte a líbiai Derna kikötővárosát, ahol egy pusztító vihar miatt a város mélyen fekvő részeit a tengertől elzáró gátak átszakadtak, és a tengervíz elöntötte a települést.

“A katasztrófában jelenlegi tudásunk szerint több mint tizenötezer ember vesztette életét”

Azbej Tristan tájékoztatása szerint, amikor megérkezett a líbiai hatóságok segítségkérése, a Hungary Helps program részéről azonnal felvették a kapcsolatot a magyar civil kutató-mentő szervezetekkel, amelyek közül három vállalta a hosszú és fáradságos utat.

A Líbiából hazatért magyar kutató-mentő szervezetek tagjai a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. szeptember 24-én. A Daniel nevű vihar szeptember 10-én csapott le a százezer lakosú kelet-líbiai Derna városára, két gát átszakadt, elárasztva a várost, több ezer ember halálát okozva. MTI/Lakatos Péter

 

A mentőszervezetek végül a Hungary Helps program szervezési és anyagi támogatásával, a Magyar Honvédség, valamint a török katasztrófavédelem együttműködésével végül tengeri úton érték el a líbiai katasztrófa sújtotta helyszínt.

A magyar kutató-mentők többszáz holttestet találtak

A magyar kutató-mentők az elmúlt napokban nehéz és hősies szolgálatot vállaltak magukra – emelte ki Azbej Tristan. A nehéz megközelíthetőség miatt kevés nemzetközi csoport érkezett Líbiába, ahol a magyarok elsősorban elhunytakat kerestek, és több mint száz holttestet találtak.

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára és az Életjel Mentőcsoport keresőkutyái, Nózi (elöl) és Hope a Líbiából hazatért magyar kutató-mentő szervezetek fogadásán a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. szeptember 24-én. A Daniel nevű vihar szeptember 10-én csapott le a százezer lakosú kelet-líbiai Derna városára, két gát átszakadt, elárasztva a várost, több ezer ember halálát okozva. MTI/Lakatos Péter

Nehéz és szomorú munkájukkal egyrészt a járványhelyzetet csillapították, másrészt lehetőséget nyújtottak a gyászoló családoknak, hogy megadják a végtisztességet szeretteiknek – ismertette az államtitkár.

Hozzátette: a líbiai hatóságok kiemelték a magyar kutató-mentők szakszerűségét.

Turi László, az Életjel Mentőcsoport vezetője és keresőkutyája, Smiley a Líbiából hazatért magyar kutató-mentő szervezetek tagjainak fogadásán a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. szeptember 24-én. A Daniel nevű vihar szeptember 10-én csapott le a százezer lakosú kelet-líbiai Derna városára, két gát átszakadt, elárasztva a várost, több ezer ember halálát okozva. MTI/Lakatos Péter

Azbej Tristan arról is beszélt: a magyarok szolgálata nem volt kockázatmentes, több európai kutató-mentő is életét vesztette Líbiában, az elöntött területeken megjelent a tífusz és a kolera, az árvíz pedig aknákat is mosott a felszínre.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ezért fontos a napi séta – 12 lépésben mutatjuk

nyugdijaspeti

Igazi ritkaság került fel az internetre!

nyugdijaspeti

Ismét exkluzív programokat kínál a pécsi Zsolnay Negyed

nyugdijaspeti