Image default

Borongós időjárás – borongós hangulat? Van megoldás!

A téli hónapokat sokan kifejezetten nehezen élik meg: rövid nappalok, hideg időjárás, kevés fény, kifulladt lendület, kedvetlenség, szomorúság. Hogyan javíthatunk a hangulatunkon ilyenkor? A Lélekkel az Egészségért Alapítvány pszichológus csapata az alábbiakban összefoglalja, mi minden segít, hogy jobb kedvre derüljünk ebben az időszakban.

Szigeti Réka, Lélekkel az Egészségért Alapítvány

A borongós és rövid nappalok miatti kevesebb napfény befolyásolja egy nagyon sok mindenre hatással lévő neurotranszmitter, a szerotonin szintjét. A szerotonint szokták boldogsághormonként is emlegetni, hiszen van egy hangulatszabályozó hatása, és hiánya többek között lehangoltságot eredményezhet. A melatonin termelődése pedig fokozódik a szervezetünkben a sötétebb hónapokban, ami miatt álmosabbnak érezhetjük magunkat a mindennapokban. A borongósabb hangulat eredményezheti azt is, hogy visszahúzódunk a szociális kapcsolatoktól, pedig a jóllétünkhöz elengedhetetlenek a társas kapcsolódások.

Íme 4 dolog, ami segíthet a borongós időkbe napfényt csempészni:

Közösség és hagyományok: Érdemes lehet akár saját családi, baráti hagyományokat kitalálni ezekre az időkre. A hagyományok célt tudnak adni a végtelennek tűnő hideg hónapokban, kapcsolódik hozzájuk egy kellemes kiszámíthatóság és várakozás. Segítenek régi emlékeket felidézni és a szeretteinkhez kapcsolódni. Nem minden hagyomány illik mindig mindenkihez, így fontos, hogy ezt is magunkra szabjuk, és például az unokák növekedésével újakat találjunk ki, vagy formáljuk a meglévőket. Ebbe pedig vonjuk be őket is!

Testmozgás: A rendszeres testmozgásról a hideg hónapokban sem szabad elfeledkezni, hiába könnyebb ilyenkor lemondani róla. A fizikai egészség megőrzése mellett a testmozgás hatására növekedik a szervezetünk endorfintermelése, aminek hangulatjavító hatása van. Az unokákkal közösségi programként pedig még inkább jó megoldás lehet a testmozgás.

Pihentető otthonlét: Sokaknál ezek a hidegebb hónapok azok, amikor igazán hangsúly van a feltöltő otthoni pihenésen. Valószínűleg mindannyian hallottuk már, vagy voltunk vele úgy, hogy milyen jó egy könyvvel, filmmel vagy teával bekuckózni ebben az időjárásban. Engedjük meg magunknak ezt, és használjuk ki családként is a bekuckózós napokat.

Hála gyakorlása: A tavalyi évvel kapcsolatban fókuszba kerülhetett a visszatekintés, ezt azonban az év többi napján is érdemes lehet gyakorolni, és visszagondolni, mi volt a mai napban vagy a héten, amiért hálásak vagyunk, milyen pozitív dolgot élhettünk át. Ezt a szemléletet a gyerekeknek is tovább tudjuk adni.

Ezeket a tippeket szabjuk magunkra, hallgassunk a testünk-lelkünk jelzéseire, hogy miből tud melegséget nyerni az év szürkébb hónapjaiban.

Nyugdíjasbarát

Depressziót okozhat a lábfejzsibbadás

hírek ebből a rovatból

A menhelyi kiskutya tette boldoggá az özvegyasszony szomorú életét

nyugdijaspeti

10 ok, hogy miért kell a nagyszülőknek és az unokáknak minél több időt együtt tölteniük

nyugdijaspeti

Európa legjobbjának választották a magyar animációt, amiben még Schell Judit rajzolt változata is feltűnik

nyugdijaspeti