Image default

Hatvan éve ezen a napon indult el a Delta

Az 1964. január 31-én induló Delta magazin sokáig azon kevés hírforrások egyike volt, mely a “nyugati világ” tudományos eredményeit, újdonságait ismertették hazai és külföldi kisfilmek segítségével. Az első évben havonta jelentkező műsor vezetője Poór Klára, Kovács P. József és Lénárd Judit volt. A narrátorok a legendás Bőzsöny Ferenc és Vadász Ágnes voltak.

Kudlik Júlia műsorvezető elválaszthatatlan a Deltától, személyisége és stílusa sok nézőt vonzott. A 2000-es évekig töltötte be a házigazda szerepét, a műsor eredeti formájának fennmaradásáig.

A hétvégi tudományos híradó közérthető formában, sokszínűen osztotta meg a nézőkkel a tudományos forradalom vívmányait. Az első műsorokban beszéltek a Holdra szállás lehetőségéről, bemutatták az űrhajósok ruháját, az űrkabin műszerfalát. Emellett láthattuk a kobaltágyúval történő sugárkezelést, a San José vulkán kitörése utáni romokat, halak szállítását nylonzacskóban. De a helikopterre szerelt kísérleti berendezéseket is, amelyekkel rádióközvetítést lehet adni a közelgő tokiói olimpiáról. A műsor célja nem a tanítás volt, a nézők innen informálódhattak a külföldi eredményekről, a nyugati világ technikai fejlettségéről.

Hetente 4-5 millióan néztük a Deltát

A hetvenes években 60% feletti nézettséget produkáló sorozat hetente 4-5 millió nézőt ültetett a tévékészülékek elé. Legendás főcímében a kor legmodernebb, deltaszárnyú repülőgépe látható, nevét mégis, mint sorrendben a televízió negyedik tudományos sorozata, a görög ábécé negyedik betűjéről kapta. Főcíme ikonikussá vált, bár a bombázó repülőgép, a Vezúv kitörése, az űrfelvételek és a hóban gázoló szánhúzó emberek látványa az akkor ritkaságnak számító elektronikus zene kíséretében a visszajelzések alapján sokakban félelmet keltett.

A televízió Nemzeti Archívumában őrzött több mint 1500 műsor folyamatosan gyarapszik, hiszen a Fejős Ádám műsorvezetésével megújuló sorozat tovább keresi a válaszokat a minket körülvevő világ kérdéseire a Duna Televízió csatornáján.

Borítókép: Kudlik Júlia a Magyar Televízió stúdiójában Készítette: Horváth Péter tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-871906

hírek ebből a rovatból

Második világháborús szerelmeslevelet juttatott vissza a néhai szerelmespár leszármazottjának egy katona

nyugdijaspeti

Az időszakos böjt gátolhatja a daganatok növekedését

nyugdijaspeti

Az asszony, miután elveszítette családját, egy idősotthonban találta meg a boldogságot

nyugdijaspeti