Image default

Szenzációs David Attenborough portré készült a jeles nap alkalmából

Leleplezték Sir David Attenborough új portréját, amely a veterán természetfilmes műsorvezető 40 éves tagságát jelzi a Királyi Társaságban. Az olajfestményt Jonathan Yeo készítette, aki nemrégiben III. Károly király koronázása óta az első hivatalos portrét készítette. A képen Sir David zöld háttér előtt ül, közvetlenül a nézőre néz, kezeit a térdén összekulcsolva.

Sir David, rendkívüli dolognak nevezte, hogy portréja bekerült a Royal Society gyűjteményébe. A művet a BBC The One Show című műsorában mutatták be kedd este.

“Nagy kiváltság volt életem nagy részét azzal tölteni, hogy a természeti világot nézem, és megpróbálom másoknak közvetíteni annak elképesztő összetettségét, szépségét és egyre inkább törékenységét”

– mondta Sir David Attenborough.

Hozzátette, hogy munkája csak a természetfilmeseknek és tudósoknak köszönhetően vált lehetővé, akik megosztották velünk tudásukat.

Yeo, aki Sir Tony Blairt és Malala Yousafzai-t is megfestette, “hatalmas megtiszteltetésnek” nevezte, hogy felkérték Sir David portréjának megfestésére, és “személyes inspirációnak” nevezte őt.

“Izgalmas és egyben kiváltság is volt ennyi időt tölteni valakivel, akinek a bölcsessége olyan mély és széleskörű, és aki ráadásul olyan briliáns és szórakoztató társaság” – mondta.

A III. Károlyról készült portréhoz Yeo egy feltűnő vörös színt választott

A múlt hónapban állatjogi tüntetők megtámadták a festményt egy londoni művészeti galériában, plakátokat ragasztva az üvegborításra. A festmény maga sértetlen maradt.

Sir David Attenborough zöldben pompázik

Sir David esetében Yeo elmondta, hogy “kétértelmű, természetes zöld hátteret” választott, mintha “a számos élőhely közül az egyikből bukkanna elő, amelyet karrierje során filmre vett”.

Sir David Attenborough-t 1983-ban választották a Royal Society tagjává a tudománynak tett szolgálataiért, a nyilvánosság bevonásának úttörőjeként. A Royal Society szerint az új portré azt a szerepet ünnepli, amelyet Sir David továbbra is játszik az éghajlatváltozással és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos ismeretterjesztésben.
Keith Moore, a könyvtár és archívum vezetője szerint a szervezet “izgatott”, hogy a portré a gyűjteményük része.

“A Royal Society számos nagy tudós képét őrzi” – mondta, felsorolva Isaac Newton, Charles Darwin, Albert Einstein és Dorothy Hodgkin képeit.

“De kihívást jelentene, ha találnánk valakit, aki annyi ember életét érintette meg azzal, hogy elmagyarázta a nagy tudományok mögött álló gondolatokat, és azt, hogy azok hogyan hatnak a világunkra, mint Sir David Attenborough. Ő a maga nemében egyedülálló.”

BBC – Nyugdíjasbarát

98 éves lett a legnagyobb természettudós, David Attenborough

hírek ebből a rovatból

Akár mi is utazhatnánk a legendás Orient Expresszen

nyugdijaspeti

Előbb ehetünk spárgát, mint gondoltuk volna

nyugdijaspeti

Elment a Kossuth-díjas népdalénekes legenda, Budai Ilona

nyugdijaspeti