Image default

Ez a top három magyar település az idősek első számú úticélja idén

A pünkösdi hosszúhétvégén megteltek a hazai szálláshelyek. A külföldi vendégek elsősorban a fővárosba látogattak, a hazai turisták pedig elsősorban vidékre utaztak. Az MTÜ adatai szerint körükben a legnépszerűbb települések Balatonfüred, Gyula, Siófok és Hévíz voltak.

Az idősek is szívesen utaztak pünkösdkor

A turisztikai ügynökség átlagéletkor alapján is megvizsgálta a legnépszerűbb hazai úti célokat. Kiderült, hogy a legutóbbi hosszúhétvégén a vendégek életkora Hegykőn, Túrkevén és Hévízen volt a legmagasabb. Az idősebb generáció tagjai tehát ezen települések szálláshelyein pihentek. Az ünnepen a 2 fős, 2 éjszakás foglalások bizonyultak a legnépszerűbbnek.

De miért is ennyire népszerű ez a három település az idősek körében? Elsősorban a termálfürdő miatt, ez azonban nem minden.

Hegykő

A hegykői termálkút vizét 2004-ben minősítették gyógyvízzé. A termálfürdő 6 hektáros területen, festői természeti környezetben, fedett és nyitott medencéivel kényezteti vendégeit. A fürdőzés után érdemes tenni egy kellemes sétát a Nádak útján nevű tanösvényen is, mely a Fertő tó partján vezet végig. A közelben található a Vasfüggöny emlékhely, egy csendes horgásztó és az ikonikus Szent Kő is.

A legenda szerint a mai Hegykő területén a pogány időkben egy áldozati kő állt. A honfoglaló magyarok ennél a ligetben álló magányos kőnél mutatták be áldozataikat isteneiknek. Amikor a keresztények a templomuk építésébe kezdtek, ezt a követ a templom oldalába falazták, hogy annak mágikus ereje védje Isten házát.

Túrkeve

Túrkeve kiemelkedő kincse a gyógyvíz és az arra épült gyógyfürdő, ahol korszerű körülmények között folyik a gyógyászati szolgáltatás. Emellett számos kulturális kinccsel is büszkélkedhet a település. A helyi művelődési házban egy állandó kiállítás keretében lehet megismerkedni a kunhímzéssel, a Kútskanzenban pedig a gémes kúttól a kerekes kútig egy letűnt korszak emlékei elevenednek meg a látogatók előtt.

Érdemes betérni a helyi református és katolikus templomokba is. Előbbit 1755-ben szentelték fel. A gyönyörű díszítésű barokk stílusban épült torony negyvenkét méter magasba nyúlik, és tizennyolc méter magas kerengőjéről még a szomszédos városokat is látni lehet. A mai katolikus templom helyén egykor egy kis kápolna állt, melyet az 1800-as évek elején kezdtek átépíteni.

Hévíz

A Hévízi-tó a világ legnagyobb vulkanikus eredetű, tőzegiszapos, biológiailag aktív, természetes termáltava. Magyarország egyik legismertebb és legrégebbi fürdőhelyeként több mint 2000 éves múltra tekint vissza. A 4,4 hektár kiterjedésű, 38 méter mély forrással rendelkező tavat ásványi anyagokban gazdag források táplálják. Ezek olyannyira bőséges vízhozammal rendelkeznek, amelynek köszönhetően a tó vize háromnaponta teljesen megújul.

Hévízen járva kihagyhatatlan látványosság a Római kori romkert, a Dr. Schulhof Vilmos sétány és a tavirózsa tanösvény is, ahol különleges élővilággel lehet megismerkedni. Érdemes felfedezni a város közterületi szobrait is, hihszen nimfára, kerubokra és egy őzre is bukkanhatunk a jeles magyar történelmi személyiségek mellett.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Minden eddiginél nagyobb lesz az idei busójárás – mutatjuk a programot

nyugdijaspeti

Ezért fontos a napi séta – 12 lépésben mutatjuk

nyugdijaspeti

Erre érdemes figyelni – pénteken megváltozik a közelekedés a fővárosban!

nyugdijaspeti