Image default

110 éve született Fantomas, a nők bálványa

A Fantomast alakító Jean Marais 1913-ban született Cherbourgban. Rendkívül hányattatott gyerekkora volt. Apja, aki születése után nem sokkal bevonult katonának, a háborúból visszatérve nem ismerte meg fiát. Az erőszakos apa elől anyja a három gyerekkel a nagyszülőkhöz menekült. Anyja, kleptomániás lévén, többször is bolti lopásba keveredett, a kis Jeannak kellett vigyáznia rá. Ilyen pokoli körülményekből vált a francia filmezés egyik ikonjává Jean Marais.

Marais a francia újhullám hatvanas évekbeli térhódításáig az első számú francia színésznek számított. Elsősorban kosztümös filmekben játszott, neve sokáig egyet jelentett a romantikus hős figurájával.

Fantomas

A Fantomas 1964-ben bemutatott francia-olasz akció-vígjáték, André Hunebelle rendezésében, Jean Marais, Louis de Funès és Mylène Demongeot főszereplésével. Magyarországi mozibemutatója 1965. december 9., feliratos változatban vetítették.

Mylène Demongeot és Jean Marais

„Végre egy ideális partner” — nyilatkozott Myléne Demongeot Jean Maraisról, akivel a „Fantomas” című filmben játszik együtt. ,,A francia színészek olyan alacsonyak, hogy kénytelen voltam mindig lapossarkú cipőben játszani, most végre felvehetek egy tűsarkú cipőt is.” számolt be a Zalai Hírlap 1964. szeptember 2-án a filmről.

Az eredetileg 1911-ben kisregényként induló, később összesen 43 részessé növekedett Fantomas krimisorozatnak több filmes feldolgozása volt a 20. század során. Többek között Fejős Pál magyar filmrendező is forgatott egy Fantomas filmet, 1932-ben. Az 1960-as évek Fantomas filmjei elsöprő sikert hoztak Európában. Magyarországon és a keleti blokk országaiban hihetetlen népszerűségre tettek szert.

A jó és a rossz örök küzdelmét a rossz győzelmével, a jó és az igazságszolgáltatás vereségével ábrázoló Fantomas sorozat a saját korában véresen komolynak, helyenként szadisztikusan kegyetlennek számított. A történetek karaktereinek nevei azonosak az 1964-es filmben láthatókkal, de személyiségjegyeik teljesen mások:

Fantomas, minden emberi érzést nélkülöző kegyetlen bűnöző, szadista sorozatgyilkos. Igazi neve ismeretlen, bárki arcvonásait magára tudja ölteni, minden esetben elmenekül, elfogni képtelenség.
Juve felügyelő, a francia titkosrendőrség nyomozója, Fantomas esküdt ellensége. A 32. regényben kiderül, valójában Fantomas ikertestvére. Noha minden esetben majdnem sikerül Fantomast elfognia, végül mindig kudarcot vall.

Fantomas vs. James Bond?

A kék maszkot, fekete öltönyt, fekete inget és nyakkendőt viselő, korlátlan anyagi és a legmodernebb technikai eszközökkel, kiterjedt nemzetközi bűnszervezettel rendelkező, világuralmi szándékú, cinikus, fekete humorú, a James Bond filmek főgonoszaira emlékeztető Fantomas és az ütődött, vígjátéki karakterként ábrázolt Juve felügyelő ebben a formában az 1964-es filmben tűnik fel először.

A komor hangulatú regényekkel és előző filmekkel ellentétben ez az első olyan feldolgozás, mely vígjátéki elemeket is tartalmaz. A regényekkel ellentétben a filmben Fantomas és ellenfelei között semmiféle rokoni, vagy korábbi személyes kapcsolat nincs.

Jean Maraist letaszítja Delon és Belmondo

Az 1960-as évek végén karrierjének bealkonyult, ekkor léptek ugyanis színre új, fiatal színészlegendák, mint Jean-Paul Belmondo és Alain Delon. Marais tudomásul vette mindezt és visszavonult, de ezentúl festészettel és fazekassággal kezdett el foglalkozni, amelyben szintén kimagaslót alkotott. Ismertebb alkotásai egyike a Párizsban látható A faljáró című szobor.

Jean Marais szív- és érrendszeri betegségben halt meg Cannes, Alpes-Maritimes-ben, 1998. november 8-án, alig egy hónappal 85. születésnapja előtt.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

A kilencven éves nagypapa mindenkit megríkatott ezzel a dallal unokája esküvőjén

nyugdijaspeti

Nyugdíjba megy Gerendás: 70 évesen visszavonul az olimpiai bajnok magyar vízilabdázó

nyugdijaseszti

Láttad már Latinovits cserépangyalkáját, Karády Katalin kiskanalait vagy Rákosi írógépét? Most megnézheted!

nyugdijaspeti