Image default

Évszázad a magasban – fantasztikus magyar filmet készítettek a repülésről

Egész estés dokumentumfilmet készített „Évszázad a magasban” címmel az Aeropark repülőmúzeum a magyar kereskedelmi repülés centenáriumára. A film bemutatóját a Polgári Repülés Világnapjára időzítették az alkotók.

1923-ban szálltak fel az első magyar légitársaságok repülőgépei menetrend szerinti útjaikra Bécs felé – a Malert Mátyásföldről és az Aëroexpress Rt. a Gellért tértől, a Duna vizéről. Azóta sok minden történt földön és levegőben egyaránt. Budaörstől Ferihegyen át Debrecenig, a Junkerstől a Tu-154-esen át az Airbus A321Neo-ig, a termináltól a hangárokon át az irányítótoronyig.

Miről szól az Évszázad a magasban?

A repülőmúzeum stábja megannyi helyen forgatott, hogy ízelítőt adjon az elmúlt évszázadból, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassa a legérdekesebb magyar repülős helyszíneket, aviátorokat, típusokat, fordulópontokat.

Izgalmas történetek, különleges vállalkozások, fedélzeti és repülőtéri kulisszatitkok, pilótagenerációk, nem hétköznapi karrierek, historikus repülőgépek, heroikus értékmentések egyaránt feltűnnek a kétórás összeállításban.

A fim mintegy 40 szereplője egytől egyig a légiközlekedés elhivatott megszállottja, szolgálója. Nemcsak hivatásukról, hanem magukról is mesélnek ablakot nyitva a hőskorra és a modern világra.

A filmet most itt megnézheted:

Az Évszázad a magasban c. film elkészítését a Budapest Airport, az Aeroexpress, a Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft és a Wizz Air támogatta.

Ezt olvastad már?

Öt évtizeddel ezelőtt új korszak köszöntött be a magyar polgári repülésben. Szolgálatba állt a Malévnél az első Tu-154-es, ezzel a magyar légitársaság az új típus egyik első üzemeltetője lett a keleti blokkban. A kékorrú nagyvasak közel 30 éven át repültek a vállalatnál. Miben különböztek a Malévnak készülő példányok a többitől? Hogyan valósult meg a háromfős pilótafülke a nagyvasakon? Milyen nehézségekbe ütközött a műszerfalak áttervezése és feliratozása? Milyen út vezetett addig, hogy fél évszázaddal ezelőtt az első menetrend szerinti járatát teljesíthette az ikonikus típus a Malév színeiben? Tucatnyi történetet oszt meg Mazalin Tibor, akinek karrierjében óriási szerepet játszik a „nagyvas”.

Ilyen kalandosan érkeztek a Malév Tu-154-esei 50 évvel ezelőtt

Aeropark – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Repülős Gizi csak a legenda szerint repült?

nyugdijaspeti

Nem ellopta, csak eladta a Rottenbiller utcát – egész életünkben tévedésben voltunk?

nyugdijaspeti

Így látogatható a Szent István Bazilika karácsonykor

nyugdijaspeti