Image default

Faros dömping lesz a hétévégén, de több régi Ikarust is láthatsz

Két nap, amikor nem csak a történelmi repülőgépek játsszák a főszerepet az Aeroparkban. A legendás Ikarus gyár 100 autóbusza – köztük számos oldtimer jármű, és ritkaságnak számító emeletes, és duplacsuklós kocsi – mutatkozik be szeptember 30-án és október 1-én. Élménybuszozás, látványos felvonulás, tematikus séta, gördülő kiállítás, különleges motorindítás, és nosztalgiarepülés a világ egyetlen Li-2-esével egyaránt szerepel a hétvége programjában, ami az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar márka előtt tiszteleg.

A legsikeresebb magyar márka

A Légiközlekedési Kulturális Központ, a Volánbusz Zrt., a BKV Zrt., a Közlekedési Múzeum, és számos partnere a magyar járműgyártás és közlekedéstörténet meghatározó autóbuszait immár ötödik alkalommal vonultatja fel a repülőtéri múzeumban. A kiállítás mellett élménybuszozás is zajlik majd az Aeropark és az 1-es Terminál között. Az idősebbek így nosztalgiázhatnak, a fiatalok pedig átélhetik az igazi Ikarus-élményt.

“Faros” dömping a találkozón

A régi autóbuszok közül a legnagyobb rajongótáborral a legendás és különleges vonalvezetésű „farosok” rendelkeznek. Nem véletlen, hogy napközben jellemzően Ikarus 55-ösökkel zajlik majd az élménybuszozás, és ilyen járművek teljesítik az ingajáratot az Aeropark és a Népliget között.

Az Ikarus 55 a gyár egyik legismertebb és legsikeresebb távolsági- és turistabusz-típusa volt, melyet 1954 és 1973 között gyártottak. Hívták „Farosnak” és „Bözsinek” is, ezt az elnevezést a busz a jellegzetes hátulsó motorszekciójának köszönheti.

Faros

Korábban megírtuk, hogy a Járműfejlesztési Intézet – részben politikai nyomásra – nem támogatta az ikarusos főmérnök, Zerkovitz Béla a törekvéseit a nagybuszoknál, így Mátyásföldön szinte titokban folyt a farmotoros 55/66 típuspár tervezése:

Titokban tervezték ezt a legendás Ikarust, a Farost

Mintegy 120 jármű az Aeroparkban

Erre a hétvégére beköltözik az Aeroparkba a Volánbusz által restaurált emeletes „Bikarusz”, amely a 60-as évek végén két szóló autóbusz összeépítésével jött létre, az idei találkozók legnépszerűbb szereplője volt. Nemcsak megnézheted, utazhatsz is rajta.

Bikarus

Ikarus felvonulás mintegy 80 busz részvételével

A rendkívül látványos statikus kiállítás mellett szombaton 16:30 órától izgalmas felvonulással készülnek a szervezők, amikor a hosszú konvoj rendőrségi biztosítással az Aeroparkból indulva oda-vissza végighalad a Vecsés-Ecser összekötőúton ritka fotótémát kínálva a rajongóknak. A járművek túlnyomó többsége kívül-belül megtekinthető lesz, sőt több autóbusz utasterében közlekedéstörténeti kiállítás várja majd a látogatókat.

Nosztalgiázás a levegőben is

Mialatt az Aeroparkban szebbnél szebb autóbuszok mutatkoznak be az V. Ferihegyi Ikarus Találkozón, az 1-es Terminálról ismét felszáll a világ egyetlen repképes Li-2-es utasszállítója.

Élmény, nosztalgiarepülés, látvány! Ez lesz az idei évben az utolsó alkalom, hogy Ferihegyről teljesít sétarepülést a történelmi repülőgép. És, hogy az időutazás teljes legyen, természetesen a Malév Faros Ikarus 55-ös szállítja a felszállásra készülő utasokat a Goldtimer Alapítvány által üzemeltetett géphez.

Az Ikarus szakértők is ott lesznek

A program mindkét napon 9:00 és 18:00 óra között látogatható. Több alkalommal indulnak tematikus séták országosan ismert Ikarus-szakértők (Dr. Lovász György, Kukla László és Gerlei Tamás) vezetésével, akik izgalmas történetekkel szolgálnak egy-egy típus születéséről, nemzetközi sikereiről, az Ikarus gyár legérdekesebb korszakairól.

Belépők

A rendezvényre a teljes árú belépő 4.000 Ft, gyerekeknek, diákoknak, nyugdíjasoknak 1.800 Ft, a családi jegy 7.800 Ft-ba kerül.

 

Aeropark – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

65 éve végezték ki az erdélyi plébánost – 56-ért 56 főt tartóztattak le

nyugdijaspeti

Újabb nemzetközi elismerés a Magyar Zene házának

nyugdijaspeti

Így lesz sűrű és gyönyörű a muskátlid

nyugdijaspeti